Publicatiedatum: 23-12-2021

Dit artikel verscheen eerder in H@P, passie voor innovatief mbo in de foodsector.

Tekst: Kirsten van Valkenburg
Foto’s: Anne van der Woude & Hellema Hallum BV & Clara Bloemhof. & Kirsten van Valkenburg

Bakery Sweets Center organiseerde op 13 oktober 2021 in Leeuwarden een laagdrempelige meeting tussen jongeren en bedrijven uit de bakkerij- en zoetwarenindustrie: Futuremakers. Bedrijven zijn op zoek naar personeel, jongeren naar mooi werk.

"De energie in deze club is buitengewoon bijzonder"

Eén van de aanwezigen is Jan Jacob van der Zee van bakkerij Van der Zee in Garyp. Het bedrijf is aangesloten bij Bakery Sweets Center. Jan Jacob: “Wij hebben het geluk dat we momenteel geen vacatures hebben, maar ik kom toch even kijken. Ik vertel graag over onze prachtige sector. En ik kan mooi even bijpraten met andere ondernemers.” Hilco Wagenaar is projectcoördinator van Bakery Sweets Center: “Mooi toch? Dát is de kern van Bakery Sweets Center: samen optrekken.”

Hilco Wagenaar

Emotie

“De bakkerij- en zoetwarenbranche zit barstensvol emotie,” vertelt Hilco. Hij somt op: “Ambachtelijke bakkers die vaak argwanend kijken naar industriële bakkers als hun grootste concurrent. Bedrijven met een lange geschiedenis, familiebedrijven vaak.” Hilco vervolgt: “Die emoties zijn er, maar bij de leden van Bakery Sweets Center is het duidelijk: we trekken samen op. En dat gaat vol gas. De energie in deze club is buitengewoon bijzonder.”

 

Ondernemers, onderwijs en overheid

Bakery Sweets Center is een bloeiende bedrijvenvereniging met meer dan 30 aangesloten bedrijven, van ambachtelijke bakkers uit Friese dorpen tot grote industriële spelers. De samenwerking met onderwijs en overheid is sterk. MBO Life Sciences, Hogeschool Van Hall Larenstein, Gemeente Leeuwarden en Provincie Fryslân participeren als volwaardige partners.

 

Opleiden, innovatie en imago  

Binnen Bakery Sweets Center werkt men aan drie thema’s: maatwerkgericht opleiden, imagoverbetering en onderzoek en innovatie rond grondstoffen, product en techniek. Aan ieder thema is een werkgroep gekoppeld. In alle werkgroepen zijn onderwijs, overheid en ondernemers vertegenwoordigd. “Dat verwachten we ook van onze leden. Aansluiten is meedoen”, voegt Hilco toe.

"Samen optrekken, dát is de kern van Bakery Sweets Center"

Onderwijs

Wijnand Verschuur is accountmanager van MBO Life Sciences in Leeuwarden, een samenwerking tussen Aeres mbo Leeuwarden en Friesland College. Hij is mede-trekker van de werkgroep opleiden.

Wijnand Verschuur

Wijnand: “Eerder ontmoetten bedrijven en scholen elkaar alleen rondom stages, maar nu is er een duurzame relatie. We werken gezamenlijk aan innovaties en doorontwikkeling van opleidingen.”

Zo levert koekproducent Hellema nu een onderzoeksopdracht aan de studenten van MBO Life Sciences. Wijnand: “Een praktijkcase uit hun bakkerij, waar de studenten mee aan de slag gaan onder leiding van een vakdocent. Studenten ontdekken zelf dat ze een kijkje in de keuken van het bedrijf nodig hebben. Ze organiseren vervolgens hun eigen excursie, en Hellema ontvangt hen met open armen. Verder is er in samenspraak met de bedrijven meer samenhang gecreëerd in de bestaande opleidingen. “En we hebben twee cursussen ontwikkeld, die helemaal aansluiten bij de vraag van de bedrijven,” vertelt Wijnand. Met een brede glimlach: “Kijk, daar word ik blij van.”

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

CIV Groen - Praktijkcluster Food
Bakery Sweets Centre
MBO Life Science

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.