Publicatiedatum: 24-09-2023

Er bestaan veel manieren om de populatie en verspreiding van dieren en planten te meten en tellen. Bijvoorbeeld met Citizens Science-projecten.

Bijen en vogels tellen

Denk aan de nationale vogel- en bijentelling. Hierbij registreren burgers wat ze in de natuur zien in een bepaalde periode. Door dit jaarlijks te doen, zien we hoe het met de aantallen en soorten gaat. Als je dat koppelt aan bepaalde locaties, kun je verbanden leggen. Bijvoorbeeld tussen wat je is opgevallen en hoe de omstandigheden in die gebieden zijn. Een extra voordeel: veel organisaties delen de verzamelde informatie ook met de deelnemers. Dat zorgt voor meer bewustzijn en betrokkenheid bij de natuur.

Monitoren met foto’s en AI

Het nadeel is dat deze data niet altijd even precies is. Met technologie kan dat tegenwoordig veel beter. Mensen kunnen de planten en dieren fotograferen en die foto’s uploaden in een speciale app. Bijvoorbeeld in de app Obsidentify. De app gebruikt kunstmatige intelligentie (ook wel artificial intelligence of AI genoemd) om het dier of de plant te herkennen. Het registreert ook meteen de locatie en tijd. Via de website van Waarneming kunnen mensen zelfs elkaars foto’s bekijken.

Slimme vogelhuisjes

Een ander voorbeeld van zo’n Citizens Science-project, is Bird Buddy. Hiermee houden burgers verschillende vogels in de gaten. Niet met pen en papier, maar met een speciaal vogelvoerhuisje met een camera en microfoon met AI. Mensen plaatsen dit huisje in de tuin en het systeem herkent de vogels die er komen eten. Via wifi worden video’s en foto’s van de vogels opgeslagen. Je kunt die beelden ook met anderen delen.

In augustus 2023 waren er al 100.000 Bird Buddies actief die 200 miljoen foto’s van 650 soorten deelden. Weten hoe het er nu voor staat? Bekijk de statistieken van My Bird Buddy.

Verbanden leggen met AI

Naast deze projecten door burgers, zijn er ook specifiekere tellingen. De resultaten van deze onderzoeken worden samen gebruikt om met AI bepaalde verbanden, ontwikkelingen en effecten te zien. Bijvoorbeeld van opwarming van de aarde, watervoorzieningen of menselijke acties in bepaalde gebieden.

Bronnen:
- https://waarneming.nl/
- https://observation.org/apps/obsidentify/
- www.mybirdbuddy.com
- Heartbeat Bird Buddy: https://live.mybirdbuddy.com/

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Versnellingsprogramma Digitalisering & Technologie

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.