Publicatiedatum: 2-09-2020

Dit artikel verscheen eerst op de website van Regio Foodvalley.

“Ik wilde net aan een soort tournee langs alle bedrijven beginnen”, legt Koetsier uit. “Dat was niet meer mogelijk in de lockdown. Maar wat belangrijker was: de industrie had wel wat anders aan haar hoofd. Er was angst voor wat besmetting en quarantaine zouden betekenen voor de beschikbaarheid van personeel. De voedingsindustrie is natuurlijk een cruciale sector. Bovendien kregen we te maken met extra vraag, omdat iedereen ging hamsteren.” Tegelijkertijd waren er bedrijfstakken in de regio die te maken kregen met een dramatische afname in vraag en personeelsoverschot, zoals de horeca of de toeristen- en evenementenbranche.

Gert-Jan Koetsier: “Zo ontstond bij FAN en platform Veluwe Portaal het idee om vraag en aanbod bij elkaar te brengen; zonder extra kosten dus door collegiale in- en uitleen van personeel. We gingen meteen een flyer maken en onze leden bellen. Iedereen was erg enthousiast.” Uiteindelijk bleven grootschalige besmettingen uit en kon de industrie het zelf oplossen door extra inzet van eigen personeel en uitzendkrachten. En het hamsteren nam af. “We hebben maar een paar matches hoeven maken”, zegt Koetsier. “Maar de kiem voor een breder projectplan was ontstaan.”

 Gert Jan Koetsier

"Er was angst voor wat besmetting en quarantaine zouden betekenen voor de beschikbaarheid van personeel. De voedingsindustrie is natuurlijk een cruciale sector. "
- Gert Jan Koetsier

 Foto: Stad Nijkerk

De start van grotere plannen

Dat plan ligt er inmiddels. Het is opgesteld door FAN, Veluwe Portaal en Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL), in samenwerking met Provincie Gelderland. Het project richt zich op een match tussen vraag en aanbod, maar nadrukkelijk ook op het behoud van personeel voor de foodindustrie door het werven van zij-instromers. Gert-Jan Koetsier: “Dan gaat het bijvoorbeeld om omscholen en begeleiden bij inwerken, onboarding noemen we dat.”

Talent werven in de voedselsector

Daarnaast speelt communicatie een grote rol in het project, om meer bekendheid te geven aan de foodsector als werkgever, iets wat vanaf het prille begin in 2018 de opzet was van de Food Academy Nijkerk. Er is een tekort aan talenten in de groeiende voedselsector in de regio. En dat terwijl de sector juist groeit en innoveert. Dat moet ook wel, om in toekomst iedereen te voorzien van een maaltijd.

“Voor alle sectoren komt dit project op een goed moment”, zegt Arry Verhage, directeur van SOL. “De levensmiddelenindustrie boort nieuwe doelgroepen aan om personeel te werven, en voor mensen die werkloos dreigen te worden biedt dit interessante perspectieven.” Zo ontstaat er toch nog iets goeds uit de coronacrisis.

De plannen wachten nu op een ‘go’ van gemeente en provincie. De uitrol zal vervolgens stapje voor stapje verlopen, want de bedrijven zijn voorzichtig, zeggen Koetsier en Verhage. Er is nog zoveel onbekend over hoe het virus zich gaat ontwikkelen, en dus arbeidsmarkt in de foodindustrie. Maar dat er vraag is voor het idee, wordt duidelijk als je naar de afgelopen maanden kijkt. “Tijdens de eerste coronagolf hebben in de Regio Foodvalley ongeveer tweeduizend bedrijven gebruik gemaakt van tijdelijke ondersteuningsregelingen. Hier werkt zo’n zestien procent in een van de getroffen sectoren”, aldus Arry Verhage.

"De foodindustrie boort nieuwe doelgroepen aan om personeel te werven, en voor mensen die werkloos dreigen te worden biedt dit interessante perspectieven."

Leerlingen blijven doorleren

Ondertussen konden de acht leerlingen die in februari zijn gestart gewoon doorwerken en doorleren, vertelt Gert-Jan Koetsier. “In principe zouden ze theorielessen bij elkaar krijgen, in de bedrijven waar ze werken. Dat kon de afgelopen maanden niet doorgaan. Ze kregen online lessen thuis.” In september start een tweede lichting. Dan is er gelukkig weer theorieles op locatie, want FAN heeft inmiddels een eigen onderwijsruimte waar de anderhalve meter in acht kan worden genomen. Dat is bij het Aeres College in Nijkerk - waar de opleiding nauw mee samenwerkt.

Foto's: Regio Foodvalley

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Regio Foodvalley
Food Academy Nijkerk

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.