Publicatiedatum: 13-12-2017

Om grote impact te hebben en voldoende stageplaatsen te kunnen bieden aan studenten, is het belangrijk dat zoveel mogelijk foodbedrijven in de regio deel uitmaken van de Food Innovation Academy.

Personeel voor de toekomst nodig

‘De Food Innovation Academy wil honderd goed opgeleide mbo’ers per jaar op de arbeidsmarkt plaatsen. De nadruk ligt hierbij op levensmiddelentechnologen en procesoperators niveau 3 en 4. Daarnaast zijn er ook electro- en werktuigbouwkundige monteurs nodig… en natuurlijk hbo’ers. Het is belangrijk dat regionale bedrijven de koers mogen bepalen en een belangrijke rol spelen in de vormgeving van de opleiding,’ vertelt Arry Verhage, landelijk projectleider van de Human Capital Agenda (HCA) Food & Feed.

Verstegen Spices & Sauces in de Spaanse Polder is één van de bij de Food Innovation Academy aangesloten bedrijven. ‘Wij willen een professionaliseringsslag maken en hebben de ambitie om in Europa te groeien. Door automatisering en robotisering hebben we vaker een ander type personeel nodig. Het niveau van het personeel moet omhoog, want zonder gekwalificeerd personeel gaat de sector verloren. We willen onze huidige werknemers de kans bieden om mee te ontwikkelen met deze trend. Via de Verstegen Academy leiden we huidig en nieuw personeel op om aan de nieuwe standaarden te kunnen voldoen. De opleidingen die we bieden, zijn tot stand gekomen in samenwerking met scholen in de regio. De Food Innovation Academy draagt ook bij aan deze ambitie,’ vertelt Michel Driessen, directeur-eigenaar Verstegen Spices & Sauces B.V.

Verhage geeft aan dat veel bedrijven het probleem onderschrijven om goede mbo’ers te vinden. ‘In andere regio’s zien we voorbeelden van bedrijven die personeel onderling uitwisselen. Een bedrijf dat veel laaggeschoold personeel nodig heeft, wisselt werknemers uit met een bedrijf dat zoekt naar hoogopgeleid personeel. Dit is alleen mogelijk als bedrijven met elkaar samenwerken.'

Imago van de foodsector verbeteren

‘We moeten als voedingsbedrijven het imago van de foodsector verbeteren en laten zien hoe aantrekkelijk we zijn. De meeste voedingsbedrijven investeren in automatisering en productie-uitbreiding en bieden veel mogelijkheden voor personeel om door te ontwikkelen. Dit is echter niet bekend. Bij Verstegen kijken we naar talent en passie van het personeel en proberen we zo goed mogelijk aansluiting hierop te vinden. We bieden veel mogelijkheden in sales, IT, inkoop, productontwikkeling, R&D, kwaliteit, logistiek en duurzaamheid. De jongeren die hier over de vloer komen, zijn onder de indruk van onze processen,’ aldus Michel Driessen.

Een belangrijke pijler van de Food Innovation Academy is om jongeren bekend te maken met de foodsector en ze hiervoor te motiveren. Arry Verhage over de rol van de Food Innovation Academy: ‘We faciliteren bedrijven met het openzetten van hun deuren om jongeren te laten zien wat er aan de binnenkant gaande is. De gedachte is vaak nog dat je aan de lopende band staat en continu hetzelfde werk doet. Processen zijn echter geëvolueerd en daar is inmiddels veel technische kennis voor vereist. De banen zien er dus totaal anders uit dan vroeger. Ook betrekken we ouders in de carrièrekeuze. Zo maakten we een folder over de verschillende bedrijven en scholen die er in de foodindustrie te vinden zijn. We zullen echt meer campagne moeten gaan voeren voor de sector. Veel bedrijven doen nog niet of nauwelijks aan marketingcommunicatie.’ Michel Driessen beaamt dit: ‘We zijn heel goed in wat we doen, maar vertellen er te weinig over.’

2 FIA_2.jpg

De Food Innovation Academy verbindt bedrijven en scholen

De Food Innovation Academy is ontstaan vanuit de brancheorganisatie Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), dat het arbeidsmarkt thema uitbesteedt aan SOL. ‘De Food Innovation Academy is een samenwerkingsverband tussen bedrijven en scholen waarin opleidingen met elkaar worden gevormd. Vaak bevinden studenten zich op de werklocatie, maar ze hebben ook een plek nodig om te oefenen. In Vlaardingen ontwikkelen we een gebouw waar dit mogelijk is. De Food Innovation Academy is bovenal een netwerk van bedrijven en scholen die samen invulling geven aan de opleidingen. We ondersteunen vanuit de HCA acht regio’s in Nederland door partijen met elkaar te verbinden en middelen te ontwikkelen, zoals brochures en lesmateriaal. Per regio verschilt de vraag en onderling wisselen we kennis en ervaring uit. We organiseren veel landelijk, zodat we in één keer iets goeds neerzetten.’
‘Verstegen Spices & Sauces biedt verschillende stages aan voor studenten van Wellant, Lentiz en InHolland. Vanuit Inholland worden hbo’ers aangetrokken voor praktijkonderzoek. Je ziet dat de focus van Inholland steeds meer verschuift van business naar procestechniek sinds de aansluiting bij de Food Innovation Academy’, vertelt Michel Driessen. Hij geeft mee dat de opleidingen nog beter moeten aansluiten bij het bedrijfsleven van nu.

Sluit aan bij de Food Innovation Academy

De Food Innovation Academy is op zoek naar bedrijven die zich aansluiten en gastlessen en stageplaatsen kunnen bieden aan studenten. ‘Daarnaast zijn we ook op zoek naar machineleveranciers, zodat we studenten kunnen opleiden met de nieuwste technieken die de leveranciers beschikbaar stellen. Met een aantal bedrijven en scholen hebben we een goede basis gelegd, het is nu tijd om op te schalen!’ aldus Arry Verhage. Samenwerking met het Rotterdam Food Cluster wordt daarbij als goede impuls gezien.

Wilt u het verschil maken binnen de foodsector? Sluit dan aan bij de Food Innovation Academy. Meer informatie vindt u in de flyer 'Food Innovation Academy' of neem contact op via het formulier op deze pagina.

(Bron artikel: Rotterdam Food Cluster)

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Verstegen Spices & Sauces

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.