Publicatiedatum: 15-11-2022

Dit artikel verscheen eerder in het Agro Inspiratiemagazine, een uitgave van het praktijkcluster Agro van CIV Groen.
Lees hier het hele Magazine.

Michael Wilde is directeur van Bionext, de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding. Wilde ziet goede kansen voor de biologische landbouw richting 2030: de sector is stoer, vastberaden, daadkrachtig en oplossingsgericht. ‘In 2030 gebruiken we 25 procent van de landbouwgrond voor biologische landbouw. Dat is één van de doelen die de Europese Commissie stelt met de Farm to Fork-strategie. We zijn als biologische sector al goed bezig, maar we hebben ook nog huiswerk te doen. We staan open voor de dialoog en zijn klaar voor de toekomst.’

Johannes Straver heeft samen met zijn vader en broers een gangbaar en biologisch akkerbouwbedrijf met loonwerk in Almkerk. 

"Johannes ervaringen met biologisch landbouw zijn positief. ‘Het eerste jaar was spannend, maar inmiddels is het gemakkelijk schakelen tussen beide bedrijven.’"

Ook minister Christianne van der Wal van Stikstof en Natuur ziet in de nieuwe stikstofplannen een rol voor de biologische landbouw weggelegd. Maar hoe kijken jonge ondernemers naar het biologisch ondernemerschap? Akkerbouwer Johannes Straver heeft samen met zijn vader en broers een gangbaar en biologisch akkerbouwbedrijf met loonwerk in Almkerk. Hij heeft goede ervaringen met de biologische landbouw. Het eerste biologische jaar was spannend, zegt hij, maar inmiddels is het gemakkelijk schakelen tussen beide bedrijven.

Investeren in machinepark

Ziekten zijn een aandachtspunt, aldus Straver, vooral tijdens het omschakelen. ‘Je moet ervoor zorgen dat een ziekte als Phytophthora zich niet alle kanten op verspreidt. Je wilt de relatie met collega-akkerbouwers goed houden.’ Straver vertelt dat het bedrijf in 2021 veel biologische uien had staan, die vroegtijdig door meeldauw zijn doodgegaan. De schimmelziekte zat ook in de gangbare uien. Frappant was dat de gangbare uien die hemelsbreed dichtbij de biologische percelen lagen, veel minder last van meeldauw hadden dan de uien die op percelen stonden in een hoek waar bijna geen akkerbouwgewassen werden verbouwd. ‘Je kunt niet altijd naar biologisch wijzen’, zegt hij.

 Straver heeft voor de biologische landbouwbedrijf flink in het machinepark geïnvesteerd. Sommige machines worden ook voor loonwerk of de gangbare akkerbouw gebruikt, zoals de schoffelmachine. De akkerbouwer vangt nog niet voor elk biologisch gewas een eerlijke prijs. Vooral de prijs voor peen staat de laatste jaren onder druk. ‘De biologische peen gaat voor dezelfde prijs weg als het gangbare product. Dat willen we natuurlijk liever niet.’

Marlijn Simons van PLUS

Marlijn: "Supermarktketen PLUS wil de komende drie jaar de omzet van haar biologische huismerk verdubbelen. ‘We hebben niet de ambitie de goedkoopste te zijn, maar we willen stappen zetten naar een duurzame voedselsector."

PLUS: meer biologisch

Supermarktketen PLUS heeft de ambitie om de komende drie jaar de omzet van haar biologische huismerk te verdubbelen. Een belangrijke stap hierin is het standaard biologisch maken van PLUS huismerkzuivel. De klant betaalt een gangbare prijs, de boer krijgt een prijs die bij de biologische melk past, vertelt Marlijn Simons, Manager Corporate Communicatie en MVO bij PLUS. ‘PLUS wil de klant nadrukkelijk meenemen in dit proces, dat niet alleen draait om de prijs, maar vooral om de toegevoegde waarde voor mens, dier en milieu en het verhaal achter biologisch. Er zijn meerdere routes om daar te komen.’

Wat doet Bionext?

Het aantal biologische ondernemers in Nederland blijft de laatste jaren stabiel rond de 1500, blijkt uit cijfers van Skal Biocontrole. Er komen boeren en tuinders bij en er vallen er af. De sector heeft voldoende omschakelaars of nieuwe boeren nodig om te compenseren voor de stoppers en om voldoende biologische producten te kunnen produceren in een groeiende markt, stelt Bionext. Door informatie en kennisuitwisseling werkt Bionext aan voldoende biologische boeren, voor nu en in de toekomst..

Lees meer

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Praktijkcluster Agro van CIV Groen

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.