Publicatiedatum: 5-06-2023

Tekst: Kirsten van Valkenburg
Fotografe: Sofia Ramirezph (event) en Kirsten van Valkenburg (boerderij)

De eerste bezoekers van de Groenpact Manifestatie 2023 verzamelen zich bij Aeres Farms, de praktijkfaciliteit van Aeres Hogeschool Dronten. Ze trotseren de frisse polderwind tijdens een rondleiding langs alle praktijkfaciliteiten. Studenten vertellen over alle praktijkfaciliteiten op het terrein. Opvallend? Hier wordt op één erf zowel gangbaar, biologisch als biologisch dynamisch geboerd. Over verbinding gesproken!
 

Gonzende verwachting

Dan verplaatst de manifestatie zich naar het gebouw van de jarige Aeres Hogeschool Dronten – 65 dit jaar! Voor de ingang heten vrolijke klanken van muzikaal duo De Saxist alle bezoekers welkom. Vmbo-leerlingen van Yuverta Amsterdam West ruimen geroutineerd zwerfafval op, net zoals in hun project dat is genomineerd voor de Impactprijs. Er ligt niet veel, gelukkig.

"Bijna 300 bezoekers, boer Ayoub, SG Jan-Kees Goet, ambassadeur natuurinclusief André van der ZandeMaria Geuze, twee jonge toppresentatoren Bine Liem en Merijn Corneel Koops, prachtig interezzo van Communicatiestudio Uitgesproken Gasten en vier hele blije winnaars van de Groenpact Impactprijs"

De zaal stroomt vol en gonst van verwachting. Zenuwachtige genomineerden maken nog snel een laatste selfie. En dan is het zover, dagvoorzitters Merijn Koops en Bine Liem openen de manifestatie. Merijn is lid van Slow Food Youth Network en Bine van het jongerenplatform van Groenpact. Samen loodsen ze iedereen geroutineerd door de middag, alsof ze nooit anders doen.

‘Innoveren met koevoet of pincet’

Allereerst is het podium voor Ayoub Louirhani, ofwel boer Ayoub. Hij laat een compilatie van zijn TV-serie Expeditie Noord Holland zien. “Ik ben op reis geweest voor kennis. Over duurzaamheid en wat wij als boeren kunnen doen om de planeet te redden,” legt Ayoub uit. “Ik heb zoveel geleerd in deze serie. Ik was al trots op onze boeren, maar nu nog meer.”

Key note speaker Jan-Kees Goet is secretaris-generaal bij het ministerie van LNV. “Een echte verbinder,” aldus dagvoorzitter Bine, “hij werkt zowel voor minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als voor minister Van der Wal van Natuur en Stikstof.”

Jan-Kees Goet neemt ons mee in de opgave waar we voor staan: “De natuur en de landbouw horen bij elkaar en zijn van ons allemaal. Om die met elkaar te verbinden, moeten we het samen doen. De overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs. De consument, de boer en de natuurorganisatie. We moeten breed kijken en intensief samenwerken. Niet alleen voor een natuurinclusieve landbouw, maar ook voor een natuurinclusieve stad.” Ambassadeur natuurinclusief André van der Zande vertaalt dit laatste later in de paneldiscussie als: “Van je voordeur tot en met de Waddenzee.”

"Laten we places of hope creëren, en ik zie vandaag dat het groene onderwijs zo’n place of hope is"

 Woordkunstenaars Uitgesproken Gasten laten de bezoekers daarna kennismaken met de verbinding tussen groen, woord en muziek. “Ik zie de wereld steeds groener. Blijf pionieren, innoveren met koevoet of pincet. Vanaf nu doen we het samen.”

Vergeten technieken

Aansluitend is er een paneldiscussie met André van der Zanden (ambassadeur natuurinclusief), Maria Geuze (Slow Food Youth Network en jongerenplatform Groenpact), Ayoub Louirhani en Jan-Kees Goet onder leiding van Eke Boesten (programmacoördinator Groenpact). Het levert een hoopvolle blik op de toekomst.

“Het goede nieuws is dat er ruimte is voor herstel van de natuur,” aldus Jan-Kees Goet. André van der Zanden sluit aan: “Laten we places of hope creëren, en ik zie vandaag dat het groene onderwijs zo’n place of hope is.” Ayoub Louirhani raadt aan om ook verder te kijken: “Agrarisch Nederland behoort wereldwijd tot de top. Maar ga ook op zoek naar vergeten technieken en kijk naar landen die niet zo ver zijn als wij. Haal ook daar de goede dingen op!” Het laatste woord is voor de ambassadeur natuurinclusief: "We moeten er met z'n allen voor gaan. Het mag best wat radicaler in het groene onderwijs."

En de winnaar is…

Dan volgt de langverwachte uitreiking van de Groenpact Impactprijs. In de zaal worden de gezichten van de genomineerden langzaam ietwat strakker, vmbo-meiden stoten elkaar nog eens giebelend aan. De leden van de vakjury Maria Geuze, ondernemers Lars van Ginkel en Mike Gitzels en Martin Scholten (adviseur van onder meer Wageningen University & Research & Ministerie van LNV) zijn onder de indruk van de inzendingen, de kwaliteit ligt hoog. Jan-Kees Goet is verheugd, vertelt hij na afloop. “Al die jonge mensen met ideeën die ze ook gewoon meteen in hun omgeving toepassen. Dát is een hoopvolle blik op de toekomst!”

Dit zijn de winnaars van de Impactprijs 2023: Carmel College Salland met het 'Groene zorg ouderen project', Regioleren AOC Terra met 'Akkerranden & bufferzones', HAS green academy met Klimaatveerkrachtig landschap in het Groene Woud en Treematch van Wageningen University & Research! GEFELICITEERD!

In beweging

Na het bomvolle programma komen de bezoekers in beweging bij de workshops. Op een simulatieparcours op een trekker of met een VR-bril op je hoofd in de GMEC-truck van Zone.college. De GMEC (Green Mobile Education Centre) is een mobiel klaslokaal boordevol technologie.  

Bij de workshop van regieorgaan SIA gaan deelnemers letterlijk de zeepkist op aan de hand van stellingen. Voor- en tegenstanders proberen vanaf de zeepkist twijfelaars te overtuigen. Dat gaat niet zomaar; er zijn vragen en discussies en ervaringen worden gedeeld.  

In weer een andere ruimte staat een deelnemer peinzend voor een poster op de wand. Op de poster een vraag namens de Green Deal natuurinclusieve landbouw. Ondertussen tikt haar stift op een blokje met felroze Post-its in haar hand. Langzaam vormt haar antwoord en plakt ze de Post-it op, naast de bijdragen van anderen.

Bij de buitenborrel wordt nog lang nagepraat over een middag vol verbinding, inspiratie en focus op morgen. 

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.