Publicatiedatum: 4-03-2024

Tekst: Mirjam Kuggeleijn
Foto's: Michelle Urbiztondo

 Het publiek in de zaal was een mooie afspiegeling van de Groenpact pijlers: onderwijs, overheid, bedrijfsleven, natuurorganisaties en sociale partners. Programmacoördinator Eke Boesten trapte af: “Bijzonder dat we hier met alle pijlers bij elkaar zijn en de hele dag met elkaar mogen werken.”

Daarna volgde een video met voorbeelden van wat Groenpact heeft bereikt. “Géénzins compleet”, zei dagvoorzitter Sophie Stravens lachend, “Dan hadden we een video moeten maken van minstens een uur!”

Bekijk hier de video (4 min.):

 

Marjolein Pijnappels

Voordat alle aanwezigen zich over de toekomst van het groene domein bogen, nam Marjolein Pijnappels de zaal mee in een boeiende keynote: ‘Groenpact als Mycelium: van Microbiom tot Planeet, van Netwerk naar Ecoysteem’.

Marjolein’s inspiratiebron is de natuur, die op een prachtige manier samenwerkt. Op microniveau, als ecosysteem en als planeet in zijn geheel. Er zijn veel lessen uit te leren uit de natuur en over hoe wij effectief met elkaar kunnen samenwerken. Deze illustreerde Marjolein met een aantal mooie voorbeelden.

Bekijk hier de presentatie ‘Samenwerken in het symbioceen’:

Samengevat kunnen we veel leren van de natuur:

  • Blijf openstaan voor ideeën buiten je bubbel
  • Iedereen heeft een rol (groot of klein)
  • Hoogte- en dieptepunten wisselen elkaar af bij verandering en transities

In de natuur heeft ieder zijn eigen rol. Welke rol heb jij binnen het netwerk? De schimmel als verbinder, de exoot als vernieuwer, een boomstam als stevig fundament of toch de disruptieve bosbrand? In een interactief moment kon iedereen aangeven welke rol zijn of haar organisatie het beste paste.

Werkconferentie

Met deze mooie inzichten gingen alle deelnemers in groepen aan het werk. Ze bogen zich over de toekomst van het groene domein en de rol van Groenpact hierin. De opbrengst werd later in de middag door middel van stemrondes nog verder aangescherpt.

Deze bijdrage is een mooi startpunt voor het schrijven van de 4e fase van Groenpact.

Een eerste versie wordt rond de zomer verwacht.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.