Publicatiedatum:

Blog door Jelien Timmermans en Femke Kingma (studenten Terra)
Foto van Jelien en Femke

In de zomer van 2020 werden wij benaderd door Anita van der Noord. Een ervaren en fanatiek politicus die zich inzet voor jongeren. Anita had maar één doel: jongeren een stem geven! Anita vertelde haar missie en visie, ze wilde een voedseljongerenraad oprichten. Daarvoor zocht ze de eerste leden van de raad. Die eerste leden waren wij, Jelien en Femke, samen met nog twee anderen. Wij zagen meteen voor ons hoe we een aantal zaken op voedselgebied konden veranderen.

Maar waarom, waarom werden we meteen enthousiast? Deze vraag kregen we vaak te horen. Femke zei hierop: “Nieuwe mensen ontmoeten met hetzelfde streven. Daar doe ik mijn best voor, om mijn stem te laten horen.” En Jelien zei: “Ik zie het zitten om met mensen te praten die in de positie zitten om daadwerkelijk de verandering te maken.” Toen begon ons avontuur bij de voedseljongerenraad.

We konden natuurlijk niet met ons vieren in de raad blijven, we moesten onze raad versterken. Om meer jongeren te informeren en te enthousiasmeren, hun stem te laten horen op voedselgebied, zijn we langs verschillende scholen geweest. We hebben nu een sterke en mooie raad gevormd met elkaar.

Vrijdag 9 oktober 2020 was een grote dag voor ons, het was namelijk de officiële opening van de raad. We zijn in dialoog gegaan met elkaar en verschillende vak experts op gebied van voeding (o.a. waren er: beleidsmedewerkers, telers, boeren en de burgemeester). We hebben gelijk onze stem laten horen en gezegd waar we voor staan. We zijn toen erg opgevallen en werden serieus genomen. Hierdoor hebben we een aantal vraagstukken binnengehaald.

Omdat de eerste voedseljongerenraad van Nederland was begonnen, is het belangrijk om gelijk indruk te maken, zeggen waar je voor staat en serieus genomen te worden. Om meer publiciteit te krijgen is de hele opstart van de raad gefilmd door een documentairemaker. Het is uiteindelijk een mooie en korte documentaire geworden over de aanloop naar de dialoog van 9 oktober.

HOE GAAF?

Na 9 oktober is het snel gegaan. We waren uitgenodigd bij verschillende radiostations. We mochten daar ons verhaal vertellen. En alsof dat nog niet genoeg was werden we genomineerd voor de SustainaBUL mbo-publieksprijs. De spanning was om te snijden. Op de dag van de finale liepen we nek aan nek met een andere deelnemer.  Op het laatste moment hadden wij een voorsprong en dit resulteerde in een overwinning.

Wow dit had niemand ooit gedacht!

Verschillende vraagstukken zijn afgerond. De gemeente Groningen heeft zelfs gevraagd of we betrokken willen blijven in hun voedselagenda en om onze mening te geven. We hadden ons geen betere start kunnen wensen.

Wij maken dus wel degelijk een verschil!

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.