Publicatiedatum: 14-12-2021

Tekst & foto’s: Sana Koulij, rijkstrainee bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Tijdens de Dag van het Groene Onderwijs en Onderzoek presenteerden verschillende Zeeuwse groene onderwijsinstellingen nieuwe mbo- en associate degree-opleidingen in de richting Groen en Dier. Ook werden verschillende onderzoeken vanuit de groene opleidingen door studenten zelf gepresenteerd.

Samenwerking in de Groene Delta

 De Dag van het Groene Onderwijs en Onderzoek was de feestelijke afsluiting van het project ‘Samenwerking in de Groene Delta’. In dit project hebben ZLTO, FoodDelta Zeeland, Pontes Scholengroep Goese Lyceum locatie Bergwerg, Scalda Groen College en HZ University of Applied Sciences intensief samengewerkt om samen het groene onderwijs en onderzoek en daarmee de hele groene sector in Zeeland te versterken. De nieuwe mbo- en associate degree-opleidingen zijn hier een van de resultaten van.

"Met de nieuwe opleidingen worden er meer kansen geboden aan jongeren om vanaf Nederlandse grond ideeën en onderzoeken te starten in het kader van duurzaamheid"

 Onderzoeken naar verduurzaming sector

 Met de nieuwe opleidingen worden er meer kansen geboden aan jongeren om vanaf Nederlandse grond ideeën en onderzoeken te starten in het kader van duurzaamheid. Bijvoorbeeld naar het gebruik van zeewier in de veeteelt en in voedselproducten, maar ook onderzoeken naar optimalisatie van aquacultuur producties. Het laat zien dat er op lokaal niveau enorm veel te onderzoeken en te innoveren valt. Interessant voor het arbeidsmarktperspectief, maar zeker ook vanuit maatschappelijk oogpunt, als het gaat om de verduurzaming van Nederland.

Veel activiteiten

 Vmbo-leerlingen en mbo- en hbo-studenten waren tijdens de Dag van het Groene Onderwijs en Onderzoek in actie te zien in onderwijs- en onderzoeksactiviteiten en demo’s. Ze vertelden enthousiast en passievol over hun studies en onderzoeken.

Bezoekers mochten een paardrijsimulator uitproberen

 De nieuwe opleidingen Associate Degree Food & Gastronomy en Aquacultuur (vakexpert teelt op water) werden gepresenteerd. Bezoekers konden ook corsages bloemschikken onder begeleiding van studenten, er was een demo verzorging kleine dieren en er waren simulatoren van een paard, trekker, graafmachine en heftruck. Ook vond er zeewieronderzoek plaats en werden er gerechtjes en drankjes met producten van lokale leveranciers bereid en geserveerd door horeca-studenten van Scalda en leerlingen van het vmbo Goese Lyceum. Er was dus een hoop te zien en beleven, het enthousiasme van de jongeren werkte enorm aanstekelijk!

Studenten van de Hogeschool Zeeland presenteren hun onderzoeken waarin zeewier wordt gebruikt

Het enthousiasme en de nieuwsgierigheid van de jonge scholieren en studenten maakten duidelijk dat er een grote groep jongeren is die een hoop toe te voegen heeft aan Nederland als het gaat om Groen. Een ding mag duidelijk zijn; wat betreft deze jongeren is de toekomst groen!

De dag werd afgesloten door gedeputeerden Harry van der Maas en Jo-Annes de Bat door middel van een officiële ceremonie, waarbij de resultaten van het project Samenwerking in de Groene Delta feestelijk gepresenteerd werden. Voor een leuke sfeerimpressie van de dag is onderstaande video beschikbaar.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Scalda Groen College
Project 'Samenwerken in de groene delta' - ZLTO

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.