Tekst: Esmee Meijs
Foto's: LTO & Helicon & Shutterstock

Sjaak van der Tak

Sjaak van der Tak, de nieuwe voorzitter van LTO Nederland, staat aan de wieg van de Fruit Tech Campus. “Aan mij werd afgelopen juli gevraagd: ‘jij kent de wegen om dit te realiseren, wil je voorzitter worden van de Fruit Tech Campus?’ Met deze nieuwe onderwijsvorm willen we het fruitonderwijs, dat zo goed als verdwenen is in Nederland, weer op de kaart zetten. Als je kijkt naar de economische waarde van de fruitteeltsector in Nederland, is het vreemd dat het aantal aanmeldingen voor het fruitonderwijs is teruggelopen in het afgelopen decennium. Nederland is in Europa toonaangevend op het gebied van fruitteelt. Gezien de interessante exportpositie is alles wat Nederlandse fruitondernemers doen van enorme waarde. Hier kweken we de ondernemers en vakmensen van morgen.”

De toekomst van het fruitonderwijs

Helicon en Aeres gaan samen met het bedrijfsleven gezamenlijk de uitdaging aan om het onderwijs voor de fruitsector van de toekomst te ontwerpen. Dat is hard nodig, want het bedrijfsleven loopt flink voor op het onderwijs. Studenten gaan aan de slag met nieuwe boomvormen, gerobotiseerd verpakken, ‘post harvest’ bewaartechnologieën en precision farming.

"De markt vraagt om een verbinding tussen teelt en techniek"

 Daarnaast past de Fruit Tech Campus bij de plannen van de gemeente West-Betuwe om ‘de fruitregio van de toekomst’ te worden. Van der Tak: “Overheid, het bedrijfsleven en onderwijs werken steeds vaker samen binnen nieuwe onderwijsvormen. Het zorgt vaak voor een gouden formule. Binnen drie maanden stonden alle seinen op groen voor dit project om voortvarend aan de slag te gaan. Er is zelfs al interesse vanuit andere regio’s.”

Modulair leren

De centrale thema’s van de campus zijn fruit, data en techniek. Een groot deel van de lessen vindt plaats op locatie bij én met de bedrijven die als partner zijn toegetreden. Bovendien kunnen de opleidingen modulair gevolgd worden. Titia Bredée (voorzitter College van Bestuur Helicon Opleidingen): “De campus is hét voorbeeld van vernieuwing van het fruitonderwijs in Nederland. De eerste twaalf studenten hebben zich gemeld en volgen de nieuwe fruitopleiding mbo BBL Teelt & Tech: een combinatie van werken en studeren. In februari 2021 willen we de volgende stap zetten met een nieuwe module: daarna willen we het opleidingsaanbod iedere zes maanden modulair versterken. Een tweede stap is een living lab organiseren: om de praktische kennis vanuit het bedrijf mee te nemen naar het onderwijs.”

 

Titia Bredée

Verbinding tussen teelt en techniek

Vernieuwing van het fruitteeltonderwijs is hard nodig, de methodes voor mechanisaties van het telen, bewaren, sorteren en verpakken zijn niet meer te vergelijken met tien jaar geleden. Van der Tak geeft aan dat de mate van succes van de campus mede wordt bepaald door een samenwerking met toekomstgerichte bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. In het bedrijfsleven komen de nieuwste technieken en innovaties pas echt tot leven. FruitMasters is één van de bedrijven die samen met Helicon en Aeres het fruitonderwijs wil vernieuwen. Ook Rabobank, Vogelaar Vredehof, Van Kempen Koudetechniek, Abemec, VDU, Proeftuin Randwijk, Greefa en – sinds november - Euro Pool System haken aan. Kees de Kat (CEO FruitMasters): “Onze business is erg veranderd. Data, ICT en technologie worden steeds belangrijker. Maar ook de mens staat centraler dan ooit. We hebben een jonge, nieuwe generatie nodig die gepassioneerd aan werkt. Bij FruitMasters investeren wij al vijf jaar in een intensieve samenwerking met onderwijs.”

Kees de KatKees de Kat

Titia: “We zien dat de markt vraagt om een verbinding tussen teelt en techniek. De ambitie van deze nieuwe campus is om over een jaar naast nieuwe studenten, ook de eerste stappen te zetten richting goede doorstroomlijnen voor het hbo. Vanuit het onderwijs werken we keihard aan een innovation hub, voor de studenten en het onderwijs, de sector, de regio en het betrokken bedrijfsleven. We gaan voor een zichtbare locatie in Geldermalsen.”

Wil je meer weten over deze opleiding? Kijk dan op de website van Fruit Tech Campus.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Fruit Tech Campus

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.