laptop, symposium, foto Pixabay

Bijeenkomst

Relatiedag Groen Kennisnet

De relatiedag is bedoeld voor docenten, managers en bestuurders groen onderwijs en voor kennisaanbieders en opdrachtgevers. Thema van de dag is 'De docent centraal'.

Organisator Groen Kennisnet
Datum

do 15 november 2018 13:00 tot 17:30

Locatie Makeblijde Oud Wulfseweg 3, 3992 LT Houten

Genodigden zijn

 • Gebruikers: docenten, teamleiders, locatiemanagers, bestuurders groen onderwijs (AOC’s, HAO, WUR)
 • Opdrachtgevers: projecten, programma’s, beleidsdirecties LNV en vertegenwoordigers van de topsectoren
 • Kennisleveranciers: uitgevers, onderzoekers, Centra voor Innovatief Vakmanschap, Centres of Expertise, lectoraten, Wageningen University & Research, informatiespecialisten / bibliotheekmedewerkers HAO, topsectoren

Het thema van deze relatiemiddag is ‘De docent centraal’. Frans Schouwenburg, strategisch adviseur bij Kennisnet gaat in zijn keynote in op de ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en technologie en de wereld van leraar en leermiddel. Aansluitend bieden wij twee workshoprondes aan waarin je vooral ook zelf aan de slag gaat met Groen Kennisnet.

Programma

13.00 – 13.30 Inloop met lunch

13.30 – 13.45 Welkom Pieter Boetzkes Programmamanager Groen Kennisnet

13.45 – 14.15 Keynote spreker: Onderwijs en technologie - de wereld van leraar en leermiddel

frans_schouwenburg.jpg

Frans Schouwenburg,strategisch adviseur bij Kennisnet

Wat verandert er? Welke ontwikkelingen zetten door? Wat is een ict-bekwame leraar? Welke hulpmiddelen staan tot zijn/haar beschikking? Hoe veranderen de kennisbronnen van de komende jaren? In deze keynote zal Frans Schouwenburg van Kennisnet je meenemen naar de onderwijsontwikkelingen in de wereld in relatie tot het werk van de moderne leraar.

14.15 -15.15 Workshops 1e ronde

15.15 – 15.30 Pauze

15.30 – 16.30 Workhops 2e ronde

16.30 – 16.45 Gelegenheid tot vragenstellen en plenaire afsluiting

16.45 Borrel

In verband met de organisatie van deze relatiemiddag, verzoeken wij je je uiterlijk 12 november aan te melden.

  Informatie workshops

  We bieden 4 workshops aan waaruit je er twee kunt kiezen.

  • Zoeken en gebruiken van informatiebronnen in het onderwijs

   justine_post.jpg

   Justine Post-Smithuis,informatiepecialist bij WUR Library.
   Welke vaardigheden heb je in het groene onderwijs nodig om informatiebronnen te vinden voor de ontwikkeling van lesmateriaal? Hoe gebruik je Groen Kennisnet en andere online zoekmogelijkheden om op effectieve wijze informatie te vinden, en wat zijn de spelregels voor het gebruik van deze bronnen? Tijdens deze workshop doe je kennis en vaardigheden op die je direct kunt inzetten in de (onderwijs)praktijk. Als afsluiting discussiëren we over hoe Groen Kennisnet de informatievaardigheid van docenten en studenten in het groene onderwijs kan bevorderen, bijvoorbeeld via een Wiki.
   Neem voor deze workshop je laptop mee.

  • Maak zelf je Wiki GKN

   arie_vd_graaf.jpg

   Arie van der Graaf,beleidsmedewerker onderwijs bij Zone College (voorheen AOC Oost en De Groene Welle) en community- en Wiki-GKN- ondersteuner voor Groen Kennisnet.
   Uit onderzoek dat Groen Kennisnet in 2017 uitvoerde, kwam naar voren dat de meeste vakdocenten ondanks een ruim aanbod van educatieve uitgevers zelf online leermateriaal maken. Niet alleen de vaak hoge kosten van commercieel geproduceerde leermiddelen spelen daarbij een rol, maar ook de behoefte leermateriaal zelf samen te stellen en te kunnen actualiseren. Met de Wiki Groen Kennisnet kun je zelf lesmodules maken die gemakkelijk aangepast en geactualiseerd kunnen worden. Op de WIKI-GKN-pagina zie je daar steeds vaker gebruik van wordt gemaakt. In de workshop wordt toegelicht hoe je een Wiki GKN maakt en leer je dat ook in de praktijk.
   Neem voor deze workshop je laptop mee.

  • Groen Kennisnet: state of the art

   rob_van_g.jpg
   jan_nijman.jpg

   Rob van Genderen – informatiespecialist bij WUR Library en hoofdredacteur van Groen Kennisnet - en Jan Nijman – redacteur Groen Kennisnet.
   Groen Kennisnet was ook het afgelopen jaar flink in beweging. De collectie groeide flink, het aantal webportalen, dossiers en Wiki’s nam toe en de educatieve metadatering werd sterk vereenvoudigd. Om docenten groen onderwijs gericht te ondersteunen richtten we per opleidingsdomein in het groene onderwijs docentenpagina’s in, vereenvoudigden we de educatieve metadatering en verzorgden we workshops op onderwijslocaties. Hoog tijd om de laatste stand van zaken met je door te nemen.
   Voor deze workshop heb je je smartphone nodig.

  • Dossiers gebruiken in onderwijs

   barry_looman.jpg

   Barry Looman is projectmanager Kennis & Innovatie bij Wageningen Plant Research en accountmanager Groen Kennisnet
   Groen Kennisnet telt ruim 150 dossiers. Deze bevatten uitleg en achtergrondinformatie over specifieke onderwerpen op het terrein van voedsel en groen. Vaste elementen zijn een definitie, kernpublicaties en meer informatie. Dossiers blijken prima compacte informatie-eenheden te zijn voor onderwijsgebruik. In deze workshop laten we zien hoe je Groen Kennisnet-dossiers kunt gebruiken in het onderwijsproces en probeer je dat in een praktische oefening uit.
   Neem voor deze workshop je laptop mee.

  In verband met de organisatie van deze relatiemiddag, verzoeken wij je je uiterlijk 12 november aan te melden.

  (Bron foto: Pixabay)