Robotica in Food

Het inzetten van robots in (bedrijfs)processen kan allerlei interessante voordelen bieden. Denk bijvoorbeeld aan de besparing van arbeid en kosten.

In de groene sector worden robots al voor allerhande toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld het schoffelen tegen onkruid in akkers of melkrobots die koeien melken. Er is veel mogelijk, maar er zijn ook nog barrières. Hoewel technieken steeds verder worden ontwikkeld en verfijnd, hebben ze soms nog te kampen met kinderziekten en zijn de investeringskosten hoog.

Voorbeelden

3D Foodprinting wordt volwassen : Een serieuze optie voor foodproducenten

Er wordt in de horeca en de voedingsmiddelenindustrie al jaren geëxperimenteerd met 3D foodprinting. Dat werpt zijn vruchten af. De techniek lijkt eindelijk zijn belofte waar te maken. De ontwikkeling van geschikte pasta’s en het verhogen van de printsnelheid blijven echter belangrijke aandachtspunten.

Lees meer

De mogelijkheden van robotisering lijken eindeloos. Er zijn kleine oogstrobots die bodembeschadiging voorkomen, melk-, mest- en voerrobots in de veehouderij en drones die voor allerlei toepassingen gebruikt kunnen worden. Drones kunnen met diverse camera’s en sensoren worden uitgerust. In natuurbeheer kunnen drones bijvoorbeeld worden ingezet voor het doen van vegetatie inventarisaties: welke bomen en struiken staan er en hoeveel oppervlakte en volume nemen die in? Vanaf de grond is het werk tijdrovend en niet altijd even accuraat. Drones kunnen dan uitkomst bieden: ze zorgen voor preciezere data en beelden, en vaak lagere kosten.

De robotdichtheid in de food sector is relatief laag, maar de branche is bezig met een inhaalslag.

Terug naar boven