Publicatiedatum: 5-05-2025

Foto's: Peter de Klerk

Aanleiding spel Tussen stad en stal

Het spel Tussen stad en stal is ontstaan vanuit het sociale experiment dat is uitgevoerd door de vertegenwoordigers van het Groenpact Jongerenplatform*. Zij ervaarden dat het in gesprekken vaak makkelijker is om de verschillen in inzicht te benoemen dan om te ontdekken waarin je elkaar vindt. Dit belemmerde wederzijds begrip en samenwerking.

Hierop besloten zij om te ontdekken hoe dit anders kan. Deze groep jongeren uit het groene domein: van akkerbouwer tot ondernemer en van melkveehouder tot student, besloten om een jaar lang in elkaars leefwereld te treden – om te leren begrijpen waar de ander vandaan komt.

Het was een jaar vol waardevolle inzichten waarvan de uitkomsten leidden tot de ontwikkeling van het spel Tussen stad en stal. In dit spel oefenen spelers met het uitvoeren van een dialoog, actief luisteren en het loslaten van vooroordelen, met als doel bij te dragen aan depolarisatie in de samenleving.

Inzichten studenten

Bij aanvang van het spel was er in eerste instantie terughoudendheid, maar zodra het dobbelen was begonnen kwamen de gesprekken los en werd er ook gelachen. Het spelbord heeft het spelprincipe van Ganzenbord en is daardoor herkenbaar voor de studenten. Studenten worden door middel van opdrachten gevraagd zich te verplaatsen in de rol van verschillende karakters in de landbouw- en voedselsector. Zo komen gangbare en biologische boeren aan bod, maar ook de ambtenaar en randstedeling. Tijdens het spelen van het spel trok een student van een van de tafels een kaart met de vraag: “Wat is jouw beeld van een biologisch-dynamische boer?” Hij antwoordde: “Zweverig”. Waarna hij aanvulde met: “Maar ik besef me ook dat niet elke boer hetzelfde is, je moet hem eerst leren kennen”. Een medestudent deelde dat hij merkte dat er ook over hem snel een vooroordeel is als melkveehouder: “Op het familiefeestje bij mijn oom en tante uit de stad moet ik altijd mijn best doen om ons verhaal en manier van ondernemen te onderbouwen”.

Observaties docenten

Ook de docenten speelden het spel mee en merkten op dat dit spel het gebrek aan kennis over de wereld van anderen blootlegt. Het bleek nodig dit gesprek te voeren, verschillende meningen samen te laten komen en inzicht te krijgen in eigen overtuigingen. “Deze jonge mensen moeten later ook in gesprek kunnen met partijen die tegenover ze staan”. In het spel oefenden ze hiermee en lukte het hen ook zich kwetsbaar op te stellen. Het feit dat ze in een kring zaten met een spelbord in het midden, maakte dat ze zich makkelijker uitten in plaats van een op een tegenover elkaar zitten.

Andere docenten vertelden: “In het spel komen vaardigheden naar boven in taal en communicatie, maar ook ethiek.” “Het spel sluit goed aan bij huidige modules in het onderwijs die gaan over een goed gesprek (of socratisch gesprek) en hoe je je verhoudt tot andere stakeholders in het veld.”

Het spel werd afgesloten met een ‘golden ticket’ en een reep chocolade bij de finish. In het nagesprek werd door een melkveehoudster gevraagd waar ze het spel kan vinden. “Dan kan ik het ook met mijn vriendinnen uit de stad spelen en samen op een onderzoekende manier het gesprek aangaan." Een andere student vertelde na het spelen van dit spel geleerd te hebben om niet meer met een gestrekt been het gesprek in te gaan, en hier op te letten.

De kracht van het gesprek

Tussen stad en stal laat studenten op een veilige én betekenisvolle manier oefenen met luisteren, samenwerken en verbinden. Juist in een tijd van polarisatie biedt het onderwijs hiermee een krachtige leeromgeving die bijdraagt aan een weerbare en betrokken generatie.

Zelf spelen met jouw (mede) studenten of collega’s?

Het spel is succesvol getest binnen mbo en hbo (Yuverta, Aeres, HAS) en geschikt voor 15+ jaar. Het spel is geschikt voor zowel onderwijs, bedrijfsleven, overheid als in de regio. Het spel kan ingezet worden als instrument om een open gesprek aan te gaan, te luisteren, vooroordelen los te laten en elkaars perspectief echt te begrijpen.

Wil je het spel ontvangen? Stuur een e-mail naar malou.vanderburgt@rvo.nl.

Verslag bijbehorend sociaal experiment

Op de pagina van het Groenpact Jongerenplatform kun je het complete verslag lezen over het sociale experiment dat voorafging aan het maken van het spel. Hier leer je meer over de aanpak van activiteiten en werkvormen die hebben geleid tot drie inzichten en vijf aanbevelingen in depolariseren.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

GroenPact Jongerenplatform

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven