High-tech, Science & Design

In deze wereld werk je aan slimme ideeën die het leven voorgoed kunnen veranderen. Doorbraken in gezondheid, duurzaamheid en leefbaarheid komen vaak uit de wereld van High-tech, Science & Design.

Biotechnologie

In de biotechnologie zijn de mogelijkheden heel divers. Er wordt onderzoek gedaan naar de medicinale krachten, weerstand en samenstelling van planten. Veredelaars ontwikkelen nieuwe plantenrassen, die passen in het veranderende klimaat. Onderzoekers speuren naar natuurlijke vijanden van ongedierte, zodat we geen chemische bestrijdingsmiddelen hoeven te gebruiken. Zo blijven bomen en planten langer gezond. Ga jij je hier in een lab mee bezighouden?

>Ook voor dierenwelzijn kan biotechnologie worden ingezet. Ontwikkel jij beter veevoer, zodat koeien minder CO2 en methaan uitstoten? Technologie kan zich ook richten op het menselijk lichaam. Ontwerp jij een app die steeds bijhoudt hoe gezond je bent? Of een microchip onder de huid, die aangeeft dat je lijf koolhydraten nodig heeft?

Land- & tuinbouwsystemen

De technische mogelijkheden in de land- en tuinbouw zijn gigantisch. Hi-tech zorgt met slimme machines, sensoren en technieken voor verdere automatisering. Nederland loopt wereldwijd voorop als het gaat om kassen en stallen. Bouw jij een robot die aardbeien kan plukken? Zorg jij ervoor dat een volautomatische kas goed draait? Laat jij een zelfsturende tractor nauwkeurig het land bewerken? Of deel jij wereldwijd kennis over nieuwe technieken om gewassen te telen?

Techniek, wetenschap en ontwerp is overal in de groene werelden van voedsel, planten en dieren. Daar waar anderen denken dat het niet meer beter kan, ga jij door. Als onderzoeker, laborant of techneut. Omdat jij gelooft dat het wel kan!

Big data

De land- en tuinbouw is een paradijs voor big data. Er zijn cijfers over mest, voer, water, medicatie, afval, groei, stikstof, ammoniak, enzovoort. Al die informatie kan gebruikt worden voor verbetering en verandering, maar hoe? Kun jij waarde halen uit big data en deze zinvol toepassen op de boerderij? Verbeter jij de teelt van gewassen door het gebruik van data? Ga jij aan de slag met smart farming?

Design

Rondom groen is veel ruimte voor design. Groenten en fruit kunnen worden aangeboden als juwelen bij de groenteboer. Voor festivals, pretparken en supermarkten worden bijzondere food-concepten bedacht. Ook in de bloemenbranche zijn designers op hun plek. Denk jij na over de presentatie van voedsel? Maak jij levende kunstwerken van planten en bloemen?

Slimme apps kunnen consumenten inzicht geven in de reis van producten, van hun oorsprong tot in de supermarkt. Met een 3D-printer kan een paardenzadel op maat gemaakt en per stuk geleverd worden. Maak jij daarvoor het ontwerp?

In de modewereld wordt geëxperimenteerd met het gebruik van nieuwe materialen zoals planten en afval. Ontwerp jij een jas van brandnetels, een jurk van mest of een tas van koffieprut? Bedenk jij een slimme bodywarmer om pasgeboren biggetjes een goede start te geven?

Hoe doen zij het?

Neem eens een kijkje op www.seedvalley.nl/wat-ga-jij-doen/#top van Seedvalley of Westlands first Lego League: www.wntweb.nl/westlandse-first-lego-league om meer inspiratie op te doen. Of wat dacht je van de Noord-Hollandse Tuinbouw Battle, een uitdagend en inspirerend techniekproject met een scherpe focus op de tuinbouw voor groep 7 en 8 van basisscholen in Noord-Holland.

Visual en icoon

Klik op onderstaande afbeeldingen om de visual of het icoon van deze Groene Wereld te downloaden.

Ter inspiratie - overzicht van stockbeelden

Drijfveren van jongeren

De wereld van Mens & Gezondheid kan doorvertaald worden om  jongeren aan te spreken op wat hén drijft.
Hiervoor heeft Groenpact de drijfveren verder doorvertaald in een overzichtelijke informatie & inspiratie platen:

Ga naar De Wereldverbeteraar

Ga naar De Tech Minded

Ga naar De Doener
De Groene Werelden zijn mede mogelijk gemaakt door Colland

(Bron foto's: Shutterstock - Vormgeving visuals: Imagro)

Terug naar boven