Productie, Wereldhandel & Logistiek

Voedsel, bloemen en planten uit Nederland gaan de hele wereld over. Zeventig procent van onze productie wordt geëxporteerd. Bloemen gaan naar Rusland, varkenspoten naar China en komkommers naar Duitsland. Tegelijkertijd importeren we de helft van ons voedsel. Bananen komen uit Costa Rica, koffie uit Ecuador en kruiden uit Indonesië.

Geïmporteerde voedingsstoffen worden hier bewerkt tot nieuwe producten, die weer naar het buitenland gaan. In deze sector kom je korte en lange, eenvoudige en ingewikkelde productieketens tegen. Van grond tot mond, van kas tot koelkast, van zaadje tot karbonaadje. In de wereld van Productie, Wereldhandel & Logistiek draait het om veiligheid, duurzaamheid, kwaliteit en creativiteit.

Productie

Nieuwe productieprocessen en -technieken kunnen deze wereld efficiënter en duurzamer maken. De mogelijkheden zijn breed, van onderzoek tot techniek tot uitvoering. Laat jij champignons groeien in zeecontainers, zodat ze bij aankomst in Hongkong geoogst kunnen worden? Ga je werken als heftruckchauffeur in een kas of een broodfabriek? Onderzoek jij de langere houdbaarheid van gezonde sapjes? Misschien ga je hogedrukmachines uit Canada aanpassen aan de processen hier. Of je ‘bakt’ 3D-geprinte taarten. Ontwikkel jij een rijdende zuivelfabriek voor de boerderij? Of bedien je een productielijn waar duizenden koekjes per minuut voorbij vliegen?

In Nederland verspillen we dertig procent van ons eten en drinken. Minder verspilling is beter, bijvoorbeeld met behulp van een flexibele melkfabriek. Daar bepaalt de vraag op de wereldmarkt wat er met de melk gebeurt: vandaag wordt er kaas van gemaakt, morgen gaat de melk in flessen naar de supermarkt en overmorgen worden lactose, eiwit en melkvet apart verkocht. Help jij daarbij?

Knappe techniek, een sterk netwerk en slim verdienen zitten allemaal in deze wereld van productie, wereldhandel en logistiek

 Wereldhandel & logistiek

Nederland is op het gebied van landbouw en voedsel de tweede grootste exporteur ter wereld. De logistiek van die wereldhandel is heel veelzijdig. Help jij om tropisch fruit vanuit de Rotterdamse haven elektrisch door heel Europa te vervoeren? Siervissen uit Azië hierheen? Of om drones duurzaam verpakte rozen te laten bezorgen? Je kunt meewerken aan grote werelddeals en ervoor zorgen dat iedere speler in de keten krijgt waar hij recht op heeft. Sluit jij deals met zorginstellingen om superfood op het menu te zetten? Regel jij dat duurzame palmolie uit Indonesië op tijd bij de hondenvoerfabriek is?

Hoe doen zij het?

Plantkracht, wij zijn wereldwijd wij koploper als het om groen gaat. De wereld van de plant is veel groter dan je denkt.

Visual en icoon

Klik op onderstaande afbeeldingen om de visual of het icoon van deze Groene Wereld te downloaden.

Ter inspiratie - overzicht van stockbeelden

Drijfveren van jongeren

De wereld van Mens & Gezondheid kan doorvertaald worden om  jongeren aan te spreken op wat hén drijft.
Hiervoor heeft Groenpact de drijfveren verder doorvertaald in een overzichtelijke informatie & inspiratie platen:

Ga naar De Wereldverbeteraar

Ga naar De Tech Minded

Ga naar De DoenerDe Groene Werelden zijn mede mogelijk gemaakt door Colland

(Bron foto's: Shutterstock & Istock - Vormgeving visuals: Imagro)

Terug naar boven