Voeding

In 2050 wonen er negen miljard mensen op aarde. Voor al die mensen moet de komende dertig jaar meer voedsel geproduceerd worden dan de afgelopen zesduizend jaar. Dat voedsel komt natuurlijk niet alleen uit Nederland. Maar Nederland heeft wel een belangrijke rol in de productie van voedsel. Daar kun jij ook aan meewerken.

Op dit moment consumeren we anderhalf keer zoveel als onze planeet eigenlijk aankan. Dat moet anders. Daarvoor is duur-zame productie en verwerking van voedsel nodig, waarbij ecosystemen niet worden aangetast. In de wereld van Voeding draagt iedereen bij aan een betere wereld.

Productie & verwerking van voedsel

De productie en verwerking van voedsel is wereldwijd van grote waarde. Daarom is er veel aandacht voor verbetering en vernieuwing. Zaden voor planten kunnen veredeld worden, zodat ze beter passen in het veranderende klimaat. Plantenziekten kunnen worden verminderd door gewassen op de juiste manier te verbouwen. Ga jij later aan de slag met veredeling of strokenteelt? Richt jij later een pixelfarm in, een moderne moestuin waar groenten naar behoefte verbouwd worden?

Bij de productie en verwerking van voedsel zijn kwaliteitscontroles en data-analyse nodig. Misschien analyseer jij later de gegevens uit een koekjesfabriek. Of je zorgt ervoor dat een bakkerij zich kan aanpassen aan het weer: bij mooi weer meer stokbroden!

Misschien onderzoek jij nieuwe eiwitbronnen voor een vleesloze hamburger, of ontwerp je vernieuwende verpakkingen. Bedenk jij een vorm van voedselproductie die samengaat met de natuur, zoals een voedselbos?

In de wereld van Voeding kun je werken in een kas, als akkerbouwer, veehouder of teamleider in een zuivelfabriek. Maar er zijn nog veel meer manieren om te boeren. Word jij zeewierboer op het water, insectenboer of stadsboer op een verticale akker?

Met een baan in de wereld van voeding kun je op veel manieren bijdragen aan een betere en gezondere wereld

Voeding & techniek

De groene sector wordt steeds technischer en digitaler. Bij veel voedselprocessen worden hi-tech machines gebruikt. Die zorgen voor een hogere productie, meer veiligheid en minder kosten. Op slimme boerderijen helpen robots, drones en data om zo efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Ga jij hi-tech machines ontwerpen, aansturen of onderhouden? Werk je mee aan nieuwe technologie voor slimme kassen of de productie van kweekvlees? Zorg jij ervoor dat boeren in het droge Dubai groenten telen in verticale boerderijen met ledverlichting? Spoor jij plantenziekten op, nog voordat de symptomen zichtbaar zijn? Of laat jij mensen straks gezond eten printen in hun eigen keuken?

De waarde van voeding

Voedsel is in onze maatschappij altijd en overal beschikbaar. Tegenwoordig bestellen we met een druk op de knop onze boodschappen, die de volgende dag al geleverd worden. Onze waardering voor eten en kennis over de voedselketen zijn daardoor anders dan vroeger. Draag jij bij aan de herwaardering van ons eten? Geef jij de makers van ons voedsel weer een gezicht, zodat ze de waardering krijgen die ze verdienen?


Hoe doen zij het?

Om gezonde voeding op uitdagende en prikkelende manier structureel in het onderwijs aan te bieden, is er GrowWizzKid.

De tuinbouw sector is actief met verschillende initiatieven zoals Kom in de Kas, GoGo Greenhouse en KasGroeit.

Visual en icoon

Klik op onderstaande afbeeldingen om de visual of het icoon van deze Groene Wereld te downloaden. Bovenstaande video op Youtube kun je naar eigen inzicht gebruiken.

Ter inspiratie - overzicht van stockbeelden

Drijfveren van jongeren

De wereld van Mens & Gezondheid kan doorvertaald worden om  jongeren aan te spreken op wat hén drijft.
Hiervoor heeft Groenpact de drijfveren verder doorvertaald in een overzichtelijke informatie & inspiratie platen:

Ga naar De Wereldverbeteraar

Ga naar De Tech Minded

Ga naar De DoenerDe Groene Werelden zijn mede mogelijk gemaakt door Colland

(Bron foto's: Shutterstock - Vormgeving visuals: Imagro)

Terug naar boven