Wonen, Werken & Recreatie

Wereldwijd groeien de steden. Die groei vraagt om veranderingen in de inrichting en het gebruik van de stad.

In de wereld van Wonen, Werken & Recreatie werk je aan oplossingen om de groeiende steden leefbaar te houden.

Leefbare stad

De temperatuur in de stad stijgt. Dat komt door de aanwezigheid van veel mensen, gebouwen en bestrating. Het is belangrijk dat steden koel genoeg blijven, zeker gezien de opwarming van de aarde. Dat kan bijvoorbeeld door op de juiste plekken de juiste bomen te planten. Ben jij de groenvoorziener die bomen plaatst en onderhoudt?

Er zijn meer manieren om een stad groen en leefbaar te maken. Groene daken helpen om de lucht te zuiveren. Verticale tuinen brengen groen op plekken met weinig ruimte. Groene speeltuinen in en om de stad dragen bij aan een fijne, leefbare omgeving. Denk jij mee over de groene inrichting van de stad?

Ook voor prettig werken en wonen is de natuur belangrijk. In kantoren met planten blijven werknemers langer fit en gezond. In eco-wijken leven mensen zelfvoorzienend, zonder het gebruik van aardgas. Bouw jij mee aan groene kantoren en woningen van natuurlijke materialen

Grond & Infra

Grond en infrastructuur zijn belangrijk in een groene wereld. Grond moet worden gestort, afgegraven of voorbereid voor de aanleg van parken, wegen en agrarische bedrijven. Help jij mee om het gebruik van onze bodem te verbeteren? Ben jij de technicus die nieuwe machines en apps ontwikkelt? Of bedenk jij slimme infrastructuur en oplossingen voor waterberging in de stad? Of zit jij liever met je handen in de klei?

In deze wereld zorg je er met de kracht van de natuur en nieuwe technieken voor dat we fijn en gezond wonen en werken

Stadslandbouw

De stad van de toekomst is een kringloopstad. Zo’n stad is zelfvoorzienend en gebouwd met duurzame, natuurlijke materialen. Daar hoort ook stadslandbouw bij. Stadslandbouw helpt om de groeiende steden makkelijker te voeden. Laat jij tomatenplanten en kruiden groeien in kassen op kantoordaken? Lever jij verse stadsgroenten aan de horeca in de stad? Of bedenk je commerciële oplossingen voor kringlooplandbouw aan de rand van de stad?

Schoonheid van groen

Groen is niet alleen functioneel, maar ook mooi. Binnens- en buitenshuis zorgt groen voor een aangename leefomgeving. Zo kan een begroeide wand binnen zorgen voor betere akoestiek en een gezonde luchtvochtigheid. Maak jij als stylist groene kunstwerken? Zorg jij ervoor dat mensen zich thuis voelen in de openbare ruimte? Of ontwikkel je aan jouw tekentafel groene woonconcepten?

Dieren in je omgeving zorgen ervoor dat je je thuis voelt en voorkomt eenzaamheid, bijvoorbeeld ook bij ouderen. Heb jij straks een uitlaatservice? Misschien wel met een trimsalon ineen?

Hoe doen zij het?

Neem eens kijkje op de website van Groeien door Groen, gerealiseerd door VHG, Colland, CNV Vakmensen en FNV Agragrisch groen.

Een ander inspirerend voorbeeld met mooie toekomstverhalen is Mooi Vakman van Cumela

De 'levende tuin' helpt op wensen van de consument in te spelen en daarmee de leefomgeving verder te vergroenen. Inclusief promotiecampagne en lesmateriaal voor scholen.

JINC zorgt dat leerlingen uit wijken met veel sociaaleconomische achterstand meer inzicht krijgen in de arbeidsmarkt én in hun eigen talenten.

Visual en icoon

Klik op onderstaande afbeeldingen om de visual of het icoon van deze Groene Wereld te downloaden.

Ter inspiratie - overzicht van stockbeelden

Drijfveren van jongeren

De wereld van Mens & Gezondheid kan doorvertaald worden om  jongeren aan te spreken op wat hén drijft.
Hiervoor heeft Groenpact de drijfveren verder doorvertaald in een overzichtelijke informatie & inspiratie platen:

Ga naar De Wereldverbeteraar

Ga naar De Tech Minded

Ga naar De DoenerDe Groene Werelden zijn mede mogelijk gemaakt door Colland

(Bron foto's: Shutterstock - Vormgeving visuals: Imagro)

Terug naar boven