AI in Natuur & leefomgeving

Kunstmatige intelligentie of KI (in het Engels Artificial Intelligence of AI) gaat over systemen of machines die de intelligentie van mensen kunnen nabootsen. Met deze vorm van intelligentie kunnen systemen of machines taken uitvoeren en zichzelf tijdens de uitvoering verbeteren op basis van de informatie (data) die continu wordt verzameld. Zo kunnen KI-systemen reageren op data of impulsen uit hun omgeving en zelfstandig problemen oplossen.

Voorbeelden

Een leefbare stad met AI

Een stad waar het lekker leven is voor mensen én voor dieren. Met een ruime biodiversiteit, genoeg groen en verkoeling in de steeds warmere zomers. Dat klinkt fantastisch, toch? Amsterdamse studenten van Yuverta leren hoe ze steden zo leefbaar mogelijk maken. Dat doen ze met behulp van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ook wel AI).

Lees meer

Biodiversiteit tellen en meten met AI

Mensen hebben effect op de diversiteit en verspreiding van planten en dieren. Dat is inmiddels wel duidelijk. We proberen die effecten op allerlei manieren te meten en te begrijpen. (En waar mogelijk, willen we ze natuurlijk het liefst bijsturen.) Dat doen we door te kijken, maar kunstmatige intelligentie (AI) helpt ons tegenwoordig ook een handje...

Lees meer

Kunstmatige intelligentie helpt ecologen sneller tellen

Ecologen houden al tientallen jaren zeehondenpopulaties in de gaten en hebben daarbij enorme archieven van digitale luchtfoto's verzameld. Het handmatig tellen van de zeehonden op deze foto’s is een tijdrovende klus die vele uren van nauwgezet werk vergt.

Een interdisciplinair team van onderzoekers, waaronder Jeroen Hoekendijk (promovendus bij het NIOZ en WUR) en Devis Tuia (universitair hoofddocent en hoofd van het Environmental Computational Science and Earth Observation Laboratory aan de EPFL), heeft nu een efficiëntere aanpak bedacht om objecten in dergelijke ecologische onderzoeken te tellen. In hun studie, vandaag gepubliceerd in Scientific Reports, gebruiken ze hiervoor een zogenaamd deep-learning model. Met deze methode, een vorm van kunstmatige intelligentie, kan veel tijdwinst geboekt worden. Voor de zeehondenfoto’s kan het model bijvoorbeeld honderd beelden in minder dan een minuut verwerken - tegenover een uur voor een menselijke expert.

Lees meer

Ook in de groene sectoren liggen er veel kansen om computerkracht in te zetten om efficiënter en duurzamer te gaan werken. In de agrisector, de tuinbouw, de voedingssector en de veehouderij is de toepassing van KI dan ook bezig aan een stevige opmars.

Men richt zich bijvoorbeeld steeds meer op het toepassen van KI om de voedselproductie te verhogen, zonder daarbij het milieu te schaden. Waar eerder boeren individueel beslissingen moesten nemen over hun ingrepen, kunnen ze nu door KI hun keuzes baseren op een rijkdom aan gegevens. In de akkerbouw wordt kunstmatige intelligentie ook al veel ingezet. Voor precisielandbouw, gewasmonitoring en gewasanalyses bijvoorbeeld. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van technologische innovaties op het gebied van sensoren, radars en GPS.

Terug naar boven