Publicatiedatum: 5-12-2023

Tekst: Beau Schenk
Foto: Ingolf van Doorn

Studenten van de opleiding Leefbare stad en klimaat (van Yuverta) leren hoe ze stad en groen combineren. Dat noemen we urban greening. Eén van de modules van de opleiding gaat helemaal over AI.

Wat als…

Deze module heet ‘Wat als…’. Beeld je eens in dat je een vogel bent. Je vliegt over Amsterdam en zoekt een fijn plekje om een nest te bouwen of om eten te vinden. Best lastig hè? Toch is het belangrijk dat stadsplanners zich verplaatsen in álle bewoners van de stad. Zo kunnen ze rekening houden met de verschillende perspectieven en wensen tegelijk. Van bijen tot bejaarden.

AI voor stadsplanning

Met kunstmatige intelligentie is het tegenwoordig makkelijker om je te verplaatsen in al die verschillende perspectieven. Bijvoorbeeld met behulp van ChatGPT of Bing Chat Enterprise (van Microsoft). Studenten stellen deze AI-tools een vraag, bijvoorbeeld over de behoeften van vogels, en het systeem geeft een uitgebreide uitleg. Bijna alsof de vogel zélf antwoord geeft.

De voordelen en gevaren

Tijdens de opleiding leren studenten wat kunstmatige intelligentie is en hoe ze het in kunnen zetten voor een leefbare stad. Maar er is ook aandacht voor de risico’s van AI. Studenten worden zich door de lessen en opdrachten bewust van de gevaren van deep fakes (beelden die zijn gemaakt met AI die er heel echt uitzien). Ze leren ook hoe ze de neppe beelden herkennen.

Eindopdracht

Na de module maken de studenten een eindopdracht. Ze stellen een natuurinclusief plan op voor de omgeving van Yuverta vmbo Amsterdam West, aan de hand van AI-tools. Veel studenten gaan na hun opleiding werken bij gemeenten. Daar kunnen ze hun geleerde kennis en vaardigheden goed gebruiken!

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Yuverta

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven