Data science in Natuur & leefomgeving

Data worden op steeds grotere schaal gebruikt om processen te optimaliseren, voorspellingen te doen, en meer. In de groene sector speelt dataverzameling en digitalisering een steeds grotere rol.

Voorbeelden

Vergroening van steden met behulp van technologie

Al een aantal jaren is er een trend om meer groen in de stad op te nemen. Planten en bomen kunnen de hoge temperaturen tijdens hittegolven in de stad verlagen, zorgen voor schaduw, hebben effect op vochtigheid en zo het hitte-eiland effect verminderen. Hierdoor is het prettiger leven in de stad en ondervinden mensen minder last van hitte. En een groene omgeving stimuleert het gebruik van de fietsen en wandelen waardoor ook de uitstoot wordt beperkt.

Lees meer

Eikenprocessierups slim en gecoördineerd te lijf met Werkwijzer-EPR-tool

Net als in de afgelopen jaren, staat ook dit voorjaar de bestrijding van de eikenprocessierups weer hoog op de agenda bij boomverzorgers en -beheerders. Deze gevoelige kwestie vergt een slimme, gecoördineerde aanpak. Het EPR-bouwblok van Werkwijzer kan hierbij een cruciale rol spelen. Alle data en activiteiten van het proces zijn op één platform in kaart gebracht. Een dashboard geeft de actuele stand van zaken weer voor alle betrokken partijen. Een kijkje achter de schermen.

Lees meer 

Men heeft zich altijd gebaseerd op waarnemingen om processen bij te sturen en te verbeteren. Echter, het aantal data, de kwaliteit en de snelheid waarmee ze worden geproduceerd en met elkaar in verbinding staan is nieuw. Zo ontstaat ‘big data’. Big data zijn een nieuwe grondstof, voor de hele maatschappij. Big data moet worden ontgonnen, data mining, waarbij gericht wordt gezocht naar statische verbanden tussen verschillende verzamelingen van data (algoritmes). Big data moet ook toegankelijk worden gemaakt en worden gedeeld, data sharing, waardoor ze nuttig gebruikt kunnen worden en van meerwaarde kunnen zijn.

Terug naar boven