Publicatiedatum: 3-05-2024

Tekst: Bart van de Beek

Al een aantal jaren is er een trend om meer groen in de stad op te nemen. Planten en bomen kunnen de hoge temperaturen tijdens hittegolven in de stad verlagen, zorgen voor schaduw, hebben effect op vochtigheid en zo het hitte-eiland effect verminderen. Hierdoor is het prettiger leven in de stad en ondervinden mensen minder last van hitte. En een groene omgeving stimuleert het gebruik van de fietsen en wandelen waardoor ook de uitstoot wordt beperkt.

Stadsparken en wandelgebieden zijn we wel wat langer bekend mee, maar er is ook steeds meer groen dat wordt aangebracht op gebouwen en aan gevels van gebouwen. Een mooi en ambitieus voorbeeld van zo’n project is Wonderwoods in hartje Utrecht dat in 2024 gerealiseerd zal worden. Er wordt maar liefst 1 hectare groen aangebracht op de gebouwen.

Deze planten en bomen moeten ook jarenlang onderhouden kunnen worden wat de nodige uitdagingen oplevert voor de hoveniers van de stad. Allereerst moet de groene aankleding een integraal onderdeel van het totale ontwerp van het gebouw zijn. Jarenlange voorbereiding om ervoor te zorgen dat de waterhuishouding op orde zal zijn wanneer de beplanting is aangebracht. Deze systemen zijn uitgerust met vochtsensoren die vervolgens de aansturing verzorgen om de juiste hoeveelheid water af te geven of af te voeren. Door reservoirs in de constructies op te nemen kan water in natte periodes worden opgeslagen en gebruikt worden in drogere periodes.

Door gebruik van camera’s (vaste of drones) kan worden gemonitord hoe het groen zich ontwikkelt. Daarmee kan het onderhoud ook effectiever worden ingezet. Je kunt bij zo’n verticale tuin natuurlijk ook niet zomaar overal bij (er worden zelfs speciaal groene klimmers voor opgeleid), dus er is een grote voorkeur om alles op afstand te kunnen meten en zien.

Door weer andere sensoren kunnen ook andere effecten van de beplanting in beeld gebracht worden. Denk aan de temperatuur in het gebouw ten opzichte van de omgeving, energieverbruik en toename van de biodiversiteit in de stad. Dit leidt weer tot inzichten die gebruikt kunnen worden voor nieuwe projecten en verdere vergroening.

Extra informatie en bronnen:
- https://wonderwoods.com/
- https://platformurbangreening.eu/
https://weblog.wur.nl/uitgelicht/groene-stad-van-de-toekomst/
- https://civ-groen.nl/groen-natuur-leefomgeving

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven