Publicatiedatum: 10-01-2022

Boekweit is geen graan, want het komt uit de duizendknoop-familie. Het maakte als graanvervanger al sinds de late middeleeuwen een belangrijk deel uit van het dagelijkse voedsel.

Duurzaam gewas

Boekweit is ook om een andere reden populair: de teelt ervan is erg duurzaam en goed voor de biodiversiteit. Er hoeven geen gewasbeschermingsmiddelen voor te worden gebruikt en insecten smullen ervan.

De studenten van Terra werkten voor dit project samen met boer John Mensink uit Wilhelminaoord. Hij verbouwt 3 hectare boekweit.
"Je kunt heel veel met het meel", zegt Mensink. "Het is glutenvrij, dat speelt een belangrijke rol. En het feit dat het nieuw is maakt het ook aantrekkelijk." Door het grotere aanbod van meel is het ook aantrekkelijker voor ondernemers. Zo bakt Hotel Frederiksoord er brood van nu het hotel zeker weet dat het aanbod van meel voldoende is.

Maar boekweit kan ook voor andere dingen worden gebruikt. Zo heeft een kussenfabrikant uit Noordwolde volgens Mensink interesse getoond in de beukennootachtige omhulsels van het boekweit, om het materiaal te gebruiken als vulling.

Recepten

De studenten van de opleiding Food, Life & Innovation bedachten allerlei toepassingen voor boekweitmeel. Met deze producten verhogen ze de omzet, waardoor er meer verbouwd kan gaan worden. Onder meer granola, pepernoten en een heerlijke cake zijn ontwikkeld. De recepten zijn terug te vinden in een receptenboekje.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Terra MBO
Impactprijs Groen Onderwijs

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven