Publicatiedatum: 14-02-2020

De middag werd aan elkaar gepraat door Wende Schaminée. 'Ik kom uit de stad, maar ik ben eigenlijk een boerenmeid,' aldus de studente. 'Door mijn liefde voor dieren ben ik bij Helicon terecht gekomen. Daar werd ik verliefd op koeien en op de veehouderij.' Schaminée studeert nu aan de HAS Hogeschool.

Heel professioneel praatte ze de TV-fragmenten en vragen uit het publiek aan elkaar. André Kuipers vertelde levendig over zijn ruimtemissies en werk als duurzaamheidsambassadeur. Over telen in de ruimte, de mogelijkheden voor landen en leven op mars en hoe het voelt en is om te werken in een spaceship. Ook de stikstofcrisis en de branden in Australië (beiden goed te zien vanuit de ruimte) kwamen aan bod. André: 'Ik ben een wetenschapper en vind dat de politiek moet bedenken welke maatregelen nodig zijn. Mijn taak is zo veel mogelijk data varzamelen.'

GROENPACT_AndreKuipers_karinjonkers003.jpg

Op de vraag of er hem iets nog nooit was gevraagd, werd het publiek getrakteerd op een paar leuke anekdotes. Over experimenten die nét wel of nét niet mislukten door toedoen van André en livestreams die maar net op tijd konden worden uitgezet omdat er een astronaut slechts gekleed in een luier de ruimte in zweefde. Het publiek genoot.

En de winnaars zijn...

Daarna was het eindelijk zo ver. De professionele jury, bestaande uit Martin Scholten (WUR), Egbert Roozen (VHG) en Jorrit Kiewik (directeur van het Slow Food Youth Network Global), hadden in elke categorie één winnaar gekozen. Egbert Roozen maakte samen met André Kuipers bekend welke projecten zich de winnaar van de Impactprijs Groen Onderwijs 2019 mogen noemen.

Voor elk winnend team was een prijs beschikbaar van 2500 euro.

Dit zijn de winnende projecten

VMBO: Nordwin College Buitenpost met 'Tuinen verbinden'
Voor de biodiversiteit moeten er meer tuinen komen en minder bestrating. Met het project Tuinen verbinden zijn diverse initiatieven ontplooid, waar tuinaanleg wordt verbonden met het Friese Landschap. De vmbo-leerlingen van Nordwin College Buitenpost voerden diverse projectonderdelen uit en droegen hiermee bij aan de bewustwording van het dorp.
>> Bekijk het filmpje

MBO: Clusius College Alkmaar met 'Nieuwkomers in de keuken'
De studenten van Clusius College Alkmaar bedachten een introductieprogramma voor asielzoekers. Door middel van de Hollandse keuken en allerlei activiteiten in en om de school leerden zij elkaar beter kennen.
>> Bekijk het filmpje

HBO: Hogeschool Van Hall Larenstein met 'Koeien en Kruiden'
Kruidenrijk grasland trekt meer insecten aan en is dus heel goed voor de stand van de weidevogels. In een meerjarig multidisciplinair project keken de studenten van Van Hall Larenstein naar wat dit betekent voor de veehouders in Noord-Nederland.
>> Bekijk het filmpje

Universiteit: TU Eindhoven & HAS Hogeschool met 'Foodroots'
Studenten van de TU Eindhoven, HAS Hogeschool en Radboud University bedachten een onafhankelijk meetinstrument voor een heldere milieuscore, waar alle stappen van de keten in zijn verwerkt. Hierdoor kunnen consumenten een duurzamere keuze maken. Zij maakten hierbij gebruik van blockchain technologie.
>> Bekijk het filmpje

Er was ook aandacht voor de andere genomineerden, van elk project was er een videoclip te zien.

Genomineerden VMBO

Aeres VMBO Nijkerk - Nederduckweed
Met eendenkroos kun je ook hele lekkere gerechten maken. Ook heb je bij het inzetten van eendenkroos minder dierlijke eiwitten nodig. De vmbo-leerlingen van Aeres Nijkerk kweekten zelf hun eendenkroos en betrokken een groep verstandelijke beperkten bij het maakproces.
>> Bekijk het filmpje

Wellantcollege Houten - Een biodiverse stoeptuin bij de buren
De buurman van Wellantcollege wilde graag een biodiverse tuin, in plaats van een saaie stoep. De leerlingen van Wellantcollege bedachten een insectvriendelijke tuin én legden deze aan.
>> Bekijk het filmpje

Genomineerden MBO

Lentiz MBO - Levende tuin in de Werf
In de wijk De Werf in het Westland is het wijkgebouw duurzaam gerenoveerd. Daar hoorde een duurzame tuin bij. Die bedachten en maakten de studenten van Lentiz. Hun project dient nu als voorbeeld voor de hele wijk.
>> Bekijk het filmpje

Wellantcollege Houten - Watervriendelijke tuin Utrecht
Door de klimaatverandering wordt het steeds belangrijker dat onze tuinen veel water kunnen verwerken. Voor een gasloos huis in Utrecht maakten de studenten van Wellantcollege Houten een aantal ontwerpen. Deze zijn samengevoegd en uitgevoerd.
>> Bekijk het filmpje

Genomineerden HBO

HAS Hogeschool Den Bosch - Wie of wat vangt de beverrat?
Bij het vangen van beverratten is veel onbedoelde bijvangst. Deze studenten van HAS Hogeschool bedachten een systeem om dit te voorkomen.
>> Bekijk het filmpje

Hogeschool Van Hall Larenstein Leeuwarden - Verduurzamen van een bierbrouwerij
Studenten van Van Hall Larenstein bedachten een aantal maatregelen die Bierbrouwerij Ameland direct kon toepassen. Hiermee werd de brouwerij een stuk duurzamer. De ideeën zijn toepasbaar op alle kleine brouwerijen in Nederland.
>> Bekijk het filmpje

Universiteit

Wageningen Universiteit - Agroforestry
Om een hogere waarde van het land boven de waterwinning te krijgen, wilde de waterleidingmaatschappij (WML) kijken of landbouw in combinatie met bomen een optie zou kunnen zijn: Agroforestry. Het systeem zou rendabel moeten zijn met een zo klein mogelijke uitspoeling van stikstof.

(Bron foto: GroenPact)

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

HAS Hogeschool
,
,
,
,

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven