Publicatiedatum: 8-06-2021

Nederland woekert met ruimte. Het vereist maatwerk om onze behoefte aan landbouwgrond, bedrijventerreinen, natuur en recreatie te vertalen naar een leefomgeving waarin mensen comfortabel leven en werken. Voor het maken van afgewogen keuzes speelt de inventarisatie, verwerking, presentatie en analyse van data van bodem en landschap een belangrijke rol. Afnemers zijn bijvoorbeeld overheden, veiligheidsregio’s, adviesbureaus en milieuorganisaties. Dit traject vereist vakmensen met kennis van bodem, landschap, dataverwerking en presentievaardigheden.

"Goede data, degelijke analyse en heldere visualisatie voorkomt verspilling van water en grondstoffen"

Geo, data & design

HAS Den Bosch en Aeres Hogeschool Almere bieden hbo-opleidingen op dit terrein. Vanaf volgend schooljaar introduceert Zone.college in Zwolle ook een driejarige niveau 4-opleiding Geo, data & design. Dick van der Neut behoort tot de docenten die deze opleiding vorm geeft. Hij legt uit dat deze opleiding zich richt op jongeren met interesse voor techniek en computers en dat combineren met punctualiteit: “Een deel van de werkzaamheden vindt in de buitenlucht plaats, dus affiniteit met het buitenleven vinden we eveneens belangrijk.” Zone.college is de enige groene onderwijsinstelling met een mbo-opleiding Geo, data & design. Buiten het groene onderwijs zijn dat  ROC van Amsterdam en Vista College Sittard.

Verduurzaming

Van der Neut erkent dat Zone.college met deze opleiding in het grensgebied tussen het groene en grijze vakgebied opereert: “Logisch, want ook ons landschap kenmerkt zich door een verstrengeling van natuur en bebouwing.” De ruime ervaring op het terrein van natuur en landschap van het groene onderwijs biedt eveneens een meerwaarde.  “We weten wat we meten en waarover we praten.” Kees Jansen, studieleider Geo, media & design van Aeres Hogeschool Almere, stelt dat professionals uit deze sector als stille krachten aan verduurzaming werken: “Ze staan niet in de schijnwerpers, maar achter de coulissen leggen ze de basis.” Verduurzaming begint met de inventarisatie van bijvoorbeeld bomen, gewassen of water.

"Professionals uit onze sector werken als stille krachten aan verduurzaming"

De resultaten bepalen het beleid en voorkomen uiteindelijk voedsel- , water- en energieverspilling: “Zodra we bijvoorbeeld voedselstromen in kaart brengen, weten we ook waar overschotten zijn en voorkomen we verspilling.” Marien de Bakker van HAS Hogeschool Den Bosch verwijst in dit verband naar de eikenprocessierups. De oplossing begint bij de registratie van alle factoren: “Daarmee voorkomen we ad hoc-beleid.” In de landbouw ziet hij veel voorbeelden, waar goede data, degelijke analyse en heldere visualisatie verspilling van water en grondstoffen voorkomt.

 

Samenwerking bedrijfsleven

De drie mbo-opleidingen geven samen gestalte aan de vorm en inhoud van Geo, data & design. Naast de algemeen vormende vakken staan vakken als landmeten, bodemkunde, presentatietechnieken en Autocad op het programma. In alle leerjaren maken blok- en lijnstages ook onderdeel uit van het curriculum. Zone.college rekent op de bijdrage van het bedrijfsleven bij de uitvoering van een deel van de lessen. Praktische en didactische motieven bepalen dit beleid. Van der Neut verwijst naar de apparatuur: “De aanschaf van peperdure apparaten is onpraktisch wanneer je die maar enkele keren per jaar gebruikt.

"Een expert uit het bedrijfsleven werkt dagelijks met de apparatuur en kent de kneepjes van het vak"

Dat geldt ook voor de bijbehorende expertise, een expert uit het bedrijfsleven werkt dagelijks met die apparatuur en kent de kneepjes van het vak, een breder opgeleide docent kost dat meer tijd.” Daarnaast stelt hij dat onderricht op de werkvloer meer tot de verbeelding spreekt dan de schoolbanken. Zone.college streeft er daarom naar één dag per week de lessen op locatie te verzorgen. De vraag naar geschoolde medewerkers is groot, het aantal aanmeldingen bevredigend. Vista College telt vijftien studenten, Zone.college zeven aangevuld met een dozijn studenten met een BBL-achtergrond.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Zone College

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven