Publicatiedatum: 28-01-2021

Genomineerd in de categorie VMBO

Het project van Aeres vmbo Nijkerk ging over een de toepassing van insecten in ons voedsel.

Weinig ruimte

Insecten nemen in vergelijking met andere dieren heel weinig ruimte in. En ze verbruiken niet veel voer en dat scheelt een hoop water. Ter vergelijking:

  • 1 kg rundvlees = 8 vierkante meter grond, 10 kg voer en 15.000 liter water
  • 1 kg sprinkhanen = 8 vierkante decimeters, 1 – 2 kg voer en het water halen ze uit hun voer.

Niet vies

Ook al klinkt het een beetje vies om insecten op het menu te zetten, toch is het erg gezond voor ons. Ze bevatten namelijk onverzadigde vetten, ijzer, vitamines A, B2, D en in de huid zit chitine.

Meelwormen

De leerlingen van Aeres verwerkten meelwormen in een recept waarin de insecten niet meer waren te herkennen: pizzadeeg. De meelwormen kwamen van de boerderij Het Witte Water. Bij het product hebben ze een verpakking gemaakt voor op de doos, labels gemaakt en een foldertje om het aantrekkelijk te maken. Ook lieten ze de pizza proeven aan winkelend publiek.

Korte keten

Met dit project hebben leerlingen producten ontwikkeld die de voedseltransitie bevorderen en hebben ze zelf een andere houding gekregen ten opzichte van het eten van insecten. Daarbij heeft de consument heerlijke producten kunnen proeven. Ook heel waardevol was de aandacht voor de korte keten: de meelwormen zijn lokaal gekweekt op reststromen bij een biologische boer. Door de aandacht voor het project, kwam er een verbinding tussen boer en consument tot stand.  

Samenwerkende partijen:

  • Biologische boerderij Het Witte Water
  • Hotel Restaurant Moeke
  • Sportschool Nautilus
  • Aeres VMBO Nijkerk

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Aeres vmbo Nijkerk

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven