Publicatiedatum: 29-01-2021

Genomineerd in de categorie HBO

Het project van de studenten bevat concrete voorstellen om het groen van woningcorporaties waardevoller te maken. Te denken valt aan verbetering voor klimaatadaptatie, vergroening, ontmoetingsplekken, meer veiligheid etc. De handleiding is te gebruiken door alle woningcorporaties van Nederland.

Handleiding

Het eindresultaat is een handleiding voor het veranderen van de  buitenruimte van een wijk/buurt/straat, samen met des betreffende bewoners. In deze handleiding staat stap per stap beschreven hoe je als woningcorporatie, samen met inwoners de desbetreffende buitenruimte kunt aanpakken. Er wordt in beschreven hoe je inwoners van sociale woningbouw benaderd, hoe je een workshop organiseert, waar je allemaal aan moet denken etc.

Handboek Groen wonen

Pilot project in Den Haag

Dankzij het pilotproject is er voor woningcorporatie Staedion een start gemaakt in een samenwerking tussen inwoners en de woningcorporatie over het herinrichten van de binnentuinen rondom de Jan Romeinstraat. Inwoners van de woningcorporatie hebben hun meningen gegeven over de binnentuinen. Hierop hebben de Wellantcollege studenten ontwerpen voor ontworpen, waarin ook de wensen van gemeente Den Haag en Staedion in zijn meegenomen. Tijdens de bewonersavond konden inwoners meer hun stem kwijt en het project helpen met ideeën en wensen.

Innovatief hieraan is dat in een praktisch handboek voor corporaties staat beschreven hoe bewoners en andere belanghebbenden een volwaardige rol krijgen in het plan- en beheerproces. Innovatief is ook de overzichtelijke behandeling van actuele vraagstukken als klimaatadaptatie, gebruiksvriendelijkheid en invulling op maat.

(Maatschappelijke) impact

Woningcorporaties bezitten grote delen oppervlakte van steden. Als de buitenruimten allemaal klimaatadaptief en groen kunnen worden ingericht en de bewoners tevreden zijn, komt de effectiviteit van de inrichting tot zijn recht. Het bewustzijn ten aanzien van klimaatverandering, klimaatadaptatie van inwoners stijgt, doordat inwoners in gesprek gaan met specialisten. Door de handleiding krijgen de woningcorporaties de juiste kennis en vaardigheden, waarmee uiteindelijk de wijken groener en veerkrachtiger worden.

 

Samenwerkende partijen:

  • Prettig Groen Wonen
  • Wageningen Research
  • Woningcorporatie Staedion

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Hogeschool van Hall Larenstein

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven