Publicatiedatum:

Grondbewerking, zaaien / poten, ruggen opbouwen / aanaarden, bestrijden van ziektes en plagen, bestrijden van onkruid, oogsten: allemaal taken waarbij precisielandbouw ervoor kan zorgen dat de akkerbouwer en loonwerker van de toekomst heel anders zal gaan werken dan ze nu doet.

Projectleider van het praktijkcluster Miriam van Bree: “We laten studenten, medewerkers en ondernemers zien hoe robots werken in de precisielandbouw én we vertellen wat de meerwaarde kan zijn van de inzet van precisielandbouw.  MBO-studenten loonwerk, akkerbouw en veehouderij zullen in de toekomst veel met robotisering te maken krijgen.

Deelnemers aan de robotiseringsdag

Diverse presentaties

Er waren er diverse presentaties over de toekomst van de landbouw. Geert Hermans, Geert Hermans, Business developer High Tech NL prikkelde de studenten met de vraag hoe het ideale loonwerkbedrijf van de toekomst eruit zou zien. En liet zien hoeveel er nu al mogelijk is. Robots kunnen al heel veel, maar worden nu nog niet voor veel zaken in de landbouw ingezet. Dat gaat volgens Geert zeker veranderen in de toekomst.

Tamme van der Wal van Bioscope vertelde over het gebruiken van satelliet en dronedata voor de monitoring van gewassen. Wat heb je eraan, hoe kun je het toepassen?  En Anton Bartelen, akkerbouwer in Oud-Gastel rekende voor waar de winst zit bij de inzet van precisielandbouw. Hoe zorg je voor het hoogste rendement in de aardappelteelt? Betekent dat dikkere aardappels of juist dunnere aardappels? Om over het hele veld de perfecte aardappel te krijgen moet het ene stuk grond meer bemest worden dan het andere. Met deze precisie-aanpak valt veel geld te verdienen.

 ABEMEC demonstreerde de OZ en de Dino. De OZ is een kleine robot, die geschikt is voor onder andere boomkwekerijen. Deze robot mag zelfstandig werken, rijdt tussen de 4 en 5 kilometer per uur en is vollledig elektrisch. De Dino is groter en daardoor geschikt voor grotere velden. Deze wordt onder andere ingezet voor het wieden van onkruid.

Voor de studenten is het werken met robots nieuw. Ook het nadenken over het gericht inzetten van precisielandbouwtechnieken, die er nu al volop zijn, is nog niet standaard geïntegreerd in de opleidingen. Gelukkig heeft deze robotdag hieraan volop bijgedragen.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Praktijkcluster Agro van CIV Groen

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven