Publicatiedatum: 6-04-2021

Tekst: Esmee Meijs
Foto's: Brightlands Campus

Op het campusterrein is het een komen en gaan van studenten. Hier werkt bedrijfsleven samen met de meeste (regionale) onderwijsinstellingen, zoals HAS Hogeschool, Fontys en Yuverta (voorheen Citaverde College, in Yuverta gefuseerd met Helicon en Wellantcollege).

Saskia Goetgeluk

Saskia: “De campus is een landingsplek voor onderwijs: van mbo tot wo. Wij faciliteren, dus we zijn zélf geen onderwijsinstituut. Een van onze programma’s is Talent & Community Development: de activiteiten binnen dat programma vallen natuurlijk wel binnen die educatietak. Bij Brightlands willen we graag actief samenwerken met leerlingen van mbo, hbo en wo. Dat doen we door bijeenkomsten te organiseren, startups te begeleiden en op uitnodiging van de gehuisveste bedrijven zelf. Door die directe samenwerking tussen bedrijven en de studenten, krijg je ontwikkeling gericht op de toekomst. Onze campus is een plek waar kennisuitwisseling, onderwijsontwikkeling en ontmoeting plaatsvinden, op een georganiseerde manier. Je moet dat namelijk wél organiseren, want het gaat echt niet vanzelf.’

Voedselleer in het curriculum

De samenwerking met onderwijs is Saskia op het lijf geschreven. Bij de vele onderwijsprojecten en -programma’s van Brightlands spat de passie van de initiators af. “We zijn bijvoorbeeld twee jaar geleden gestart met het uitnodigen van leerlingen uit het voortgezet onderwijs om hun profielwerkstukken hier uit te voeren. We hebben een oproep gedaan bij het bedrijfsleven, leerlingen aan bewoners gekoppeld en die match was erg geslaagd. Op die manier ontdekten middelbare scholieren wat er op de campus gebeurt en maakten zij op een laagdrempelige manier kennis met innovatie en de agrifoodsector. Een leuk initiatief! Maar we hebben hier ook Kokkerelli, waar gewerkt wordt aan een grotere bewustwording onder basisschoolleerlingen over het belang van een gezond voedingspatroon. Onderwijs is bij ons – op een verpakte manier – sterk ingebed. Dat is ontstaan vanuit het verlangen om voedingsonderwijs weer terug in het curriculum te krijgen. Daar zijn we op Brightlands vrij actief mee bezig. Wat mij betreft moet je met voedseleducatie al in het basisonderwijs starten.”

"De Brightlands campus is een plek waar kennisuitwisseling, onderwijsontwikkeling en ontmoeting plaatsvindt"

Brightlands Future Farming Institute

Onder het dak van Brightlands komen mooie foodinitiatieven en -programma’s tot leven. Het Brightlands Future Farming Institute, onderdeel van de Regio Deal Noord-Limburg, is daar één van. In die Regio Deal wordt vanuit vijf thema’s gewerkt aan een nauwe samenwerking tussen Rijk en regio met bedrijven en organisaties. Binnen het thema ‘future farming’ bundelen de Universiteit Maastricht, BASF Vegetable Seeds, Brightlands Campus Greenport Venlo en de betrokken overheden de krachten in dit nieuwe instituut. Het Brightlands Future Farming Institute is gericht op het ontwikkelen van groente- en fruitsoorten die gezonder zijn voor de mens én milieuvriendelijker geteeld worden. Dat gebeurt allemaal op het campusterrein: onder meer in het nieuwe Brighthouse. “In die unieke samenwerking - waar vijf onderwijsinstellingen op mbo- tot wo-niveau bij betrokken zijn –wordt ook een brug gebouwd tussen de groene en andere onderwijsinstellingen. Ze starten met een viertal ‘fieldlabs’: praktijkomgevingen waar ze aan de slag gaan met vraagstukken uit de beroepspraktijk van bedrijven.

"Onderwijs is bij Brightlands Campus Green Venlo sterk ingebed. Directeur Saskia Goetgeluk: ‘Dat is ontstaan vanuit het verlangen om voedingsonderwijs weer terug in het curriculum te krijgen'"

De deuren staan wagenwijd open

Kortom, er is van alles te beleven op het campusterrein. Leerlingen van basisonderwijs tot masterstudenten zijn welkom. Saskia benadrukt dat de campus voor iedereen is: “Van meet af aan heb ik enorm genoten dat Yuverta op de campus gevestigd is. De residerende bedrijven geven ook aan dat de deur openstaat voor studenten van alle onderwijsniveaus. Het voelt misschien allemaal erg high-level hier, maar de persoonlijke ontplooiing is hartstikke belangrijk. Voor mbo tot wo is het leuk om hier op de campus een kijkje te komen nemen. We kijken naar de kracht van de unieke student. De campus is een plek waar je dat kunt ontdekken.”

Ontdek meer over Brightlands Campus Greenport Venlo!

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Brightlands Campus

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven