Publicatiedatum: 29-01-2021

Genomineerd in de categorie WO

De industrie genereert een enorme hoeveelheid afval uit bulkverpakkingen. Ter illustratie: drie van de koffie-importeurs binnen het project hebben in 2019 234.000 jute en plastic zakken geïmporteerd, die na eenmalig gebruik allemaal in de verbrandingsovens of op stortplaatsen belanden. Ephora richt zich op de vraag: hoe kunnen we een circulaire toeleveringsketen voor koffie faciliteren en de hoeveelheid afval die wordt afgevoerd naar verbranding of stortplaats minimaliseren?

Jute en plastic zakken

Om de koffieketen circulairder te maken, werden de jute en plastic importzakken eerst direct bij koffiebranders opgehaald. De zakken worden gesorteerd op kwaliteit. Zakken die intact zijn en kunnen worden hergebruikt worden teruggestuurd naar een distributeur voor koffiebonen of andere landbouwproducten. Zakken die te beschadigd zijn om opnieuw te worden gebruikt, worden hergebruikt of gerecycled tot nieuwe producten.

Euphora heeft twee pilots gedaan. Het ene is het hergebruikprogramma voor plastic GrainPro-zakken (met Falcon Coffees in het VK en This Side Up in NL) en het andere voor het omzetten van jutezakken in papieren en kartonnen producten (met Schut Papier in NL).
Beide projecten waren succesvol. Maar liefst 42 andere koffiebranders toonden belangstelling voor het project en een zakendistributeur in Peru wilde de jute en plastic zakken wil kopen voor hergebruik.

Impact

Door plastic en jute zakken te hergebruiken voor de koffie-industrie, vermindert Euphora effectief de hoeveelheid grondstoffen die nodig is voor het verpakken van voedselproducten. Hierdoor wordt de plasticvervuiling in de natuur en de luchtverontreiniging door verbrandingsovens enorm beperkt.

Ephora is een succesvolle start-up die met een groeiend netwerk van belanghebbenden samenwerking mogelijk maakt in de hele koffietoeleveringsketen. De dienstverlening is bovendien ook toepasbaar op andere vergelijkbare ketens en helpt Nederland zo een stap te zetten in de richting van een circulaire economie.

 

Samenwerkende partijen:

 • Speciality coffee importers: This Side Up (NL), Cultivar Peru (NL), Sucafina Speciality (BE), Benecke Coffee (D), Falcon Coffees (UK)
 • 42 Dutch coffee roasters currently collaborating or have expressed intention to collaborate
 • Circular Coffee Collective
 • Circular Coffee Fund
 • GrainPro (manufacturer of hermetic plastic bags)
 • Schut Papier (paper manufacturer)
 • ThinkinCircular (startup in biobased solutions)
 • Soluagro (bag distributor in Central America)
 • Wageningen University & Research (WUR)
 • Student incubator StartHub
 • Wageningen Food & Biobased Research (WFBR)

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Wageningen University
Ephora Solutions

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven