Publicatiedatum: 16-06-2020

Door sluiting van horeca was het voor boeren onmogelijk om hun vertrouwde afzetmarkten te bedienen. Marjon Krol (projectleider Markt & Keten bij ZLTO): “We zagen aardappelboeren die hun aardappels zelf tot friet verwerkten en daarmee hun businessmodel opnieuw hebben uitgevonden. Drive thru’s voor aspergetelers en lokale maaltijdboxen zijn keigoede ideeën. Echter, als corona-initiatieven zijn geslaagd door de hulp en het enthousiasme vanuit betrokken vrijwilligers, ben ik benieuwd hoe dat in de toekomst verder ontwikkelt. Creatief ondernemerschap in de agrarische wereld heeft ook een stukje professionaliteit nodig. Hoe realiseer je dat als de eerste urgentie wegvalt?”

 

"We zagen aardappelboeren die hun aardappels zelf tot friet verwerkten en daarmee hun businessmodel opnieuw hebben uitgevonden"

Koop Onze Oogst

In de afgelopen maanden werden er veel problemen gemeld met frietaardappelen, asperges, knolselderij, aardbeien en snijbloemen bij ZLTO. En er volgden snel meer verse producten van de boer. De campagne #KoopOnzeOogst van ZLTO bracht vraag en aanbod samen. Marjon: “Er was – zeker toen corona net was uitgebroken in Nederland - veel aandacht voor het thema. Onze leden hebben nooit achterovergeleund en gedacht: ‘waar blijft die hulp van de overheid?’ Maar er ontstonden wel veel overschoten, dus was het tijd om daar iets aan te doen. Via de campagne KoopOnzeOogst werden vooral veel lokale initiatieven gepromoot, zoals Support Your Locals, EtenOver, Boerschappen, De Streekboer en Korte Keten Coalitie.Met dit soort consumentenacties helpen we de boeren een handje.”

"Creatief ondernemerschap in de agrarische wereld heeft ook een stukje professionaliteit nodig"

Een blijvend effect

Hoe nu verder? Marjon: “De uitbraak van corona kent natuurlijk een paar fases: in het begin was er heel veel aandacht voor nieuwe dingen – heel Nederland bevond zich in schoktoestand, met alle gevolgen van dien. Nu zitten we meer in de fase: en wat nu?

Wat we met KoopOnzeOogst voor elkaar hebben gekregen, is dat we heel veel mensen bij elkaar hebben gebracht. Bij initiatieven als ‘Asperges van de teler’ en ‘Support Your Locals’ hebben we echt een rol gespeeld op het gebied van promotie. De facebookpagina KoopOnzeOogst vormde een inspiratieplatform voor ondernemers die iets wilden doen. Na de eerste drive thru, volgde er velen anderen. Laten zien dat er ondernemers met creatieve oplossingen zijn, was voor ons heel belangrijk.

Support Your Locals

Het begon bij het initiatief van Samuel Levie, mede-oprichter van Food Cabinet en eigenaar van Brandt & Levie, om in Amsterdam met een groep producenten een #supportyourlocalsNL pakket te gaan aanbieden. De rest van Nederland volgde en eind maart liepen de maaltijdboxen van Support Your Locals storm.

"‘De storm in de boerderijwinkels is nog steeds niet gaan liggen"

Ook jonge kaasboer Siebe van der Crommert uit Erp werkt mee aan een van de lokale boxen: Support Your Locals Meierijstad. Siebe: “Aan het begin van de coronaperiode liep het echt als een trein met Support Your Locals Meierijstad. Heel veel mensen bestelden een box. Dit initiatief laat zien dat mensen in de buurt voor elkaar willen zorgen.

  

Nu we een paar maanden verder zijn gaat Support Your Locals Meierijstad stoppen met de wekelijkse boxen, maar de oprichters zijn aan het kijken of ze voor bijzondere gelegenheden mensen blij kunnen maken met een box gevuld met lokale producten. Afgelopen week zijn er bijvoorbeeld 300 Erpse ouderen verrast met een lokale box, helemaal lokaal gedragen door enkele kartrekkers uit het dorp en gesponsord door en voor lokale mensen. Voor dit soort initiatieven blijft Support Locals Meierijstad bereikbaar. De storm in de boerderijwinkels is niet gaan liggen. Er zijn heel veel mensen die lokale winkels zoals de onze hebben ontdekt. Dat resulteerde in een boost van de verkoop en het is nog steeds knetterdruk.”

GroenPact blijft alle voedselinitiatieven op de voet volgen. Houd onze social media kanalen in de gaten voor de laatste ontwikkelingen. 

Foto's: Koop Onze oogst (de KOO-gerelateerde beelden), Support Your Locals Meierijstad & Siebe van de Crommert.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

ZLTO

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven