Publicatiedatum: 25-03-2023

Genomineerd in de categorie mbo

Yuverta

Dat er minder insecten zijn is zorgelijk, want zo’n 80% van onze eetbare gewassen en planten is afhankelijk van bestuiving door insecten. Denk aan zweefvliegen, vlinders en de meer dan 360 soorten wilde bijen die in Nederland leven. Om die insecten te behouden, is het belangrijk dat er meer groene, bloemrijke en bijenvriendelijke gebieden komen in de omgeving.

Adviezen wilde bijengebied

De studenten van de opleiding Leefbare Stad en Klimaat kwamen tot een aantal adviezen voor de gemeenten. Ze raden bijvoorbeeld aan om gazon om te zetten in bloemrijk grasland, en om meer bloemrijke oeverzones te creëren. Ook zou het inzaaien van gebiedseigen mengsels en ratelaars het leefgebied verbeteren. Daarnaast moet het maaien van grasgebieden volgens hen beperkt worden tot één keer per jaar. Tot slot kan meer communicatie in de natuurgebieden zorgen voor een toename van kennis en bewustzijn, bijvoorbeeld door middel van informatieborden over de bijen.

"De studenten deden vegetatieonderzoek in samenwerking met practor 'groene leefbare stad' Heidi Kamerling. Vervolgens deelden ze hun adviezen met de Nationale Denktank Biodiversiteitsherstel. Op hun beurt gaven de mbo’ers weer feedback op de oplossingen van de denktank. 

Meer bewustwording

Dat er een klimaatcrisis is, dat is inmiddels algemeen bekend, maar van de biodiversiteitscrisis voelt nog niet iedereen de urgentie. De studenten hopen dat hun onderzoek zorgt voor meer bewustwording bij inwoners van Dordrecht en IJsselmonde en bij hun medestudenten. Bovendien kan bewustwording in de omgeving gemeenten nét dat extra zetje geven om daadwerkelijk actie te ondernemen.

Bij dit onderzoek is samengewerkt met:

  • Practoraat 'Groene Leefbare Stad'
  • Gemeente Dordrecht
  • Gemeente IJsselmonde
  • Naturalis Biodiversity Center
  • Bijenlandschappen
  • Denktank Biodiversiteitsherstel
  • Practoraat Water & Bodem

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Groenpact Impactprijs

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven