Publicatiedatum: 10-06-2024

Tekst: Tessa Jacobs
Fotografie: Kees Jan Schilstra

Ter gelegenheid van het evenement was een van de rijhallen op het terrein van het Aeres Hippisch centrum voorzien van een feestelijke aankleding mét rode loper. Na een kort welkom door dagvoorzitter Elbert Koelewijn kreeg speciale gast Sterrin Smalbrugge het woord.

Buitenbeentjes worden vergeten

In haar keynote vroeg de bekende ecologe en herpetologe aandacht voor de buitenbeentjesdieren. Dit zijn dieren, waaronder reptielen, die vaak vergeten of zelfs veracht worden. Sterrin illustreerde de achtergestelde positie van deze diersoorten aan de hand van voorbeelden uit de media en wetenschap. Zo quootte ze Darwin die in zijn reisverslag zeeleguanen beschreef als ‘grote, walgelijk, onhandige hagedissen’.

Sterrin liet zien dat de communicatie van deze dieren rijk is. Door mensen in vergelijke met andere dieren een beperkt vermogen hebben om te horen, zien en voelen verwachten we niet dan andere soorten complexe vormen van communicatie hebben. Tijdens de presentatie bleek dat reptielen juist vele akoestische, visuele, chemische en tactiele manieren hebben om elkaar iets duidelijk te maken. Zo communiceren alligators bijvoorbeeld met elkaar doormiddel van infrageluid en bestaat een beschermende broer-zus band, genaamd thanatosis, bij leguanen.

Na de interactieve keynote gingen de genomineerden en de communicatie professionals ieder hun eigen weg.

Sterrin Smalbrugge

Communicatie in tijden van transitie

Speciaal voor de vijftig aanwezige communicatieproffesionals uit het groene domein hadden Groenpact en Groen Kennisnet hun handen ineen geslagen om een anderhalf uur durende workshop over communicatie in tijden van transitie aan te bieden.

Workshopleider, Jens van der Weele, begon zijn verhaal met een verklaring waarom transities en communicatie daarover zo’n uitdaging is. Volgens Jens ‘Zijn we niet zo rationeel als we denken’ en spelen frames, de drama driehoek en de media een rol in het uitvergroten van tegenstellingen.

Download de presentatie van Jens van der Weele

Jens van der Weele

Maar is er dan niets aan te doen? Jazeker wel! Tijdens zijn presentatie ging Jens in gesprek met Sarah van Buren, lid van het Groenpact jongerenplatform. Zij vertelde hoe jongeren van zes verschillende groene organisaties samen een voedsel en landbouwvisie schreven. Haar les: ‘Nederigheid tonen en in elkaars bubbel stappen’.

Sarah’s verhaal vormde de opmaat voor het actieve gedeelte van de workshop, want samen werken aan een gedeeld verhaal helpt om polarisatie te verminderen. Communicatieproffesionals van verschillende organisaties gingen met elkaar op zoek naar gedeelde waarden, uitdagingen en uiteindelijk naar een oplossing.

Actie en reactie

Ook de genomineerden van de impactprijs gingen tijdens de workshops aan de slag met het thema communicatie. Chaja en Emiel Voest van Freestyle Academy toonde de deelnemers hoe de relatie tussen paard en mens werkt. Ze gaven waardevolle handvatten om na te denken over actie en reactie tijdens communicatie, zowel met paarden als in het dagelijks leven.

Sterrin Smalbrugge daagde de genomineerden uit om met een andere blik naar reptielen te kijken. De deelnemers gingen tijdens de workshop aan de slag met hun eigen boodschap, want hoe breng je die over? Interessante onderwerpen zoals de wolf in Nederland, extreem weer door klimaat verandering en vrijheid werden door de verschillende groepen verder uitgewerkt.

Emiel Voest in actie tijdsens zijn workshop

Eventing, communicatie met je paard

Na de workshop kwamen de verschillende groepen weer samen aan de rand van een rijpiste. Hier toonde ruiters onder leiding van Egbert van Roekel een aantal eventing springcombinaties. Waarbij het belang van beloning, het plezier van het paard en de overtuigingskracht van de ruiter werden uitgelicht.

Een van de amazones onder leiding van Egbert van Roekel

En de winnaar is…

Na dit spectaculaire showonderdeel kwam eindelijk het moment waarop de genomineerden al de hele middag wachtten: de prijsuitreiking. Deze dit jaar extra bijzonder was omdat er voor het eerst een nieuwe categorie meedeed: technasium leerlingen.

“Wat een mooie en vooral ook veelzijdige projecten zijn er genomineerd voor de Groenpact Impactprijs. Echt heel gaaf dat studenten en leerlingen hiermee bezig zijn en op dit niveau!” Aldus Sterrin Smalbrugge, die dit jaar de winnaars bekend maakte.

De winnaars uit elke categorie zijn:
Vmbo: Bodembiodiversiteit en wormentelling - Yuverta vmbo Ottoland
Technasium: ECOnstruction cards - t Hooghe Landt
Mbo: Solis Waterstof Trekker - Aventus
Hbo: Vee evacuaties bij noodsituaties – HAS green academy
Universiteit: Hippotainer - Wageningen University & Research

Benieuwd naar wat er verder over elke deelnemer is gezegd? Lees dan het persbericht op LinkedIn.

Bekijk alle genomineerde en winnende projecten

Bekijk alle foto’s op Facebook

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven