Publicatiedatum: 5-12-2023

Precisielandbouw is landbouw met de hulp van technologie. De zelfrijdende trekker, ook wel AgBot genoemd, is daar een voorbeeld van. Verschillende boeren van de Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL) gebruiken de zelfrijdende trekker op hun land.

Tijd en technologie

Dat kost wel wat voorbereiding: de trekker moet vooraf ingereden worden zodat het gps-systeem goed weet waar de grenzen van het land zijn. De trekker rijdt daarna zelf over het land en voert verschillende klussen uit, zoals maaien. Dat levert de boer uiteindelijk tijd op. Ook werken de zelfrijdende trekkers met de nieuwste technologieën. Het bedrijf ERF BV investeerde in zo’n AgBot. Met het voertuig en de slimme software gaan ze bodemverdichting tegen én besparen ze water tijdens de teelt

Niet voor kleine stukjes

Autonome trekkers hebben veel mogelijkheden maar ook beperkingen. Het inrijden van de trekker kost tijd. Ook moet je de trekker zelf naar een nieuw stuk land verplaatsen als de klus geklaard is. De trekker is dus vooral handig voor boeren met een groot perceel.

 

In deze video zie je beelden van de testdag van de trekkers.

Pre-autonoom

Op dit moment zijn de trekkers nog niet 100% autonoom. De boer moet in de stoel blijven zitten om de boel in de gaten te houden, of een afstandsbediening gebruiken. Dat is voor de veiligheid, maar natuurlijk nog niet heel efficiënt. De boeren die de trekkers hebben getest, hopen dat het systeem binnenkort écht autonoom wordt. De techniek werkt namelijk goed.

Extra: lesmateriaal voor boeren en studenten

- Precisiehandbouw is erg handig, maar in de praktijk nog best ingewikkeld. Daarom ontwikkelden verschillende partijen samen lesmateriaal om de kennis toegankelijker te maken. Voor boeren die zelf willen beginnen met precisielandbouw, maar ook voor (cultuurtechnische) studenten die er meer over willen weten. Nieuwsgierig geworden? Hier vind je het lesmateriaal met praktische opdrachten.

Dit is een initiatief van Wageningen Plant Research, Hilbrands Laboratorium B.V., De Databoerin, Terra MBO, Dronehub GAE en Innovatie Veenkoloniën.

- Aeres Emmeloord ontwikkelt op dit moment een online module over precisielandbouw. Hier gaan ze dieper in op de werkzaamheden per seizoen. De module is naar verwachting begin 2024 klaar.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Proeftuin Precisielandbouw

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven