Publicatiedatum: 24-06-2021

Tekst: Esmee Meijs
Foto's: Erasmus project Planet

Project PLANET is opgebouwd in een opleiding met verschillende richtingen. De opleiding kent vier modules: biogas, zonne-energie, biomassa & ICT. Jan: “In 2020 hebben ongeveer 142 studenten, in de leeftijdscategorie 17 tot 23 jaar, de opleidingen gevolgd. Aeres MBO Barneveld wil jaarlijks rond de 150 studenten opleiden in de richtingen zonne-energie en biogas.”

 Het lesmateriaal is ontwikkeld voor:

  • Boeren die willen investeren in duurzame energie
  • Eigenaren van duurzame energie-installaties
  • Adviseurs
  • Studenten die hun inzetbaarheid en hun mobiliteit willen vergroten 


Internationale samenwerking brengt bio-economie tot leven

Voor het Erasmus Project PLANET werken verschillende landen samen, zoals Italië, Frankrijk, Oostenrijk en Nederland. Jan: “Ik ben de Nederlandse vertegenwoordiger van dit project vanuit Aeres MBO Barneveld. De internationale samenwerking draagt bij aan het verenigd denken in Europa op het gebied van duurzame energie en ontwikkelingen. Frankrijk, Oostenrijk en Italië brachten praktijkkennis in over zonne-energie, biomassa en ICT en vertaalden het lesmateriaal ieder in hun eigen taal. Het lesprogramma biogas is door Nederland ontwikkeld. Studenten krijgen de mogelijkheid om de colleges van de verschillende modules in Nederland te volgen in plaats van in hun moederland.”

Biogas installatie

Branche-specifiek onderwijs

Jan: “De modules van het project zijn in alle landen vanuit het bedrijfsleven geschreven. Het unieke hieraan? De theorie is bekend, maar omdat de modules vooral vanuit de praktijk vorm kregen, werden alleen de relevante zaken met de student gedeeld die hij of zij nodig heeft om in de betreffende branche aan het werk te gaan. Aan de totstandkoming van de verschillende modules heeft Aeres MBO Nederland een bijdrage geleverd en in de andere landen droegen universiteiten hun steentje bij. Aeres MBO Barneveld heeft gewerkt aan de didactische opzet van de modules en de Engelse vertalingen van het onderwijsprogramma. Het heeft veel tijd gekost om het lesprogramma in verschillende talen te schrijven, maar we zijn erg blij met het resultaat. Aeres gebruikt het onderwijsprogramma dat geschreven is door de andere landen en vice versa.”

"Welke skills zijn er nodig om de agrifoodwereld te combineren met duurzame energie? "

FIELDS project

Het volgende project staat op dit moment in de startblokken: FIELDS. Jan: “In dit project zoomen we verder in op de kansen en uitdagingen voor landbouw, gedreven door klimaatverandering en verduurzaming. Land- en bosbouw hebben behoefte aan meer duurzame bedrijfsmodellen. We willen voorzien in de vraag vanuit de bio-economie: de behoefte aan verduurzaming van de landbouw en digitale technologie om de Europese landbouwsector op de lange termijn concurrerend en duurzaam te maken. Hier worden nieuw lesmateriaal voor ontwikkeld.

 

Visie op (groen) onderwijs

Lesgeven én werken aan een internationaal project in coronatijd: hoe verloopt dat? Jan: “Hopelijk gaan we door de coronamaatregelen blijvend naar een hybride onderwijsmodel: thuiswerken en lesgeven op locatie. Op deze manier is bijbouwen van schoolgebouwen niet nodig en gaan we beter om met het milieu. Een online focus biedt daarnaast meer mogelijkheden voor een duurzame, internationale samenwerking. Tevens vind ik dat we internationale studenten in het land moeten opleiden waar zij gaan werken. Op die locaties moeten ze de theorie in praktijk brengen, dus is het van belang dat ze dáár leren en uitvoeren.”

Over Jan

Jan heeft zelf een internationale carrière opgebouwd en voelt zich als een vis in het water in deze Europese samenwerking: “Ik heb in Wageningen Dierenwetenschappen en onderwijskunde gestudeerd. Daarna heb ik tien jaar gewerkt aan het opzetten van landbouwprojecten in Oost-Afrika. Ik was daar werkzaam in de groentekweek, veehouderij en pluimveehouderij. In mijn tijd in Kenia en Ethiopië kwam ik erachter dat kennisoverdracht een belangrijke pijler is om een land te veranderen en te verbeteren. Mede daardoor ben ik – terug in Nederland – in het onderwijs beland.”

 Wil je meer weten over Erasmus Project PLANET? Klik dan hier voor een Engelstalige website en hier voor een Nederlandstalige variant.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Erasmus Project PLANET

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven