Publicatiedatum: 12-01-2022

Met FeelSprout hebben de studenten een kleinschalig, circulair voedselsysteem bedacht. Hun overtuiging is dat niemand in de wereld honger hoeft te lijden. Kippen, vissen en planten voeden elkaar in een kringloop en leveren uiteindelijk voedsel voor de mens. Een bio-vergistingsinstallatie en een aquaponics-systeem maken de kringloop zelfvoorzienend. In de circulaire constructie gaat bijna niet verloren. Elk element wordt een voedselbron of wordt voedzaam voor een ander element. (e.g. eendenkroos)


Lokaal produceren

De groeiende vraag naar  circulaire en duurzame productie groeit overal ter wereld.  Een voedselpiramide met vissen en planten bestaat al langer, maar bij het FeelSprout systeem worden er verschillende nieuwe elementen aan toe gevoegd: waaronder kippen en eendenkroos.  Het systeem kan heel lokaal worden toegepast (bijvoorbeeld in de achtertuin). Het is toegankelijk, ruimtebesparend, technisch eenvoudig en circulair. 

Het is tegenwoordig nog belangrijker om zelfvoorzienend te zijn en lokaal voedsel te produceren omdat mensen tijdens de strenge lockdown maatregelen vanwege het coronavirus geen of erg weinig toegang hebben tot markten. Het systeem van FeelSprout zal uiteindelijk (arme) mensen in staat stellen iets extra’s te verdienen en voedzaam voedsel te produceren dicht bij huis.

India

Er is inmiddels een prototype ontwikkeld onder de kas bij van Hall Larenstein in Velp. FeelSprout werkt met lokale rassen en planten: Barnevelder kippen, vissen als de regenboogforel, beekridder, rivierkreeft en mosselen, en planten als winterpostelein, boerenkool, venkel en verschillende kruiden.

Daarnaast zijn kartrekker Britte van Die,  Viraj Deshmukh en andere studenten bezig met onderzoek om de installatie uit te breiden en te perfectioneren. Relevante stakeholders zoals Pascal de Bondt van CF Tech zijn hier ook bij betrokken. 

Er lijkt veel potentie voor het project in India.  In 2021 pitchte Britte haar visie op een circulair voedselsysteem al bij het grote evenement TechSparks in India.  Zij werd daarvoor uitgekozen met 16 andere Nederlandse projecten en start ups, door de ambassade van Nederland in Mumbai en Bangalore.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Hogeschool Van Hall Larenstein
Impactprijs Groen Onderwijs

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven