Publicatiedatum: 13-04-2021

Dit artikel verscheen eerder op de website van ICT Campus, Regio Food Valley 

Het terugdringen van bodemverarming

Een groot probleem in Afrika en Midden- en Zuid-Amerika is bodemverarming. Door onder andere het gebruik van verkeerde landbouwmethodes verandert vruchtbaar akkergebied, waar het leven van miljoenen mensen van afhangt, in niet meer voor landbouw te gebruiken grond. Eén van de pijlers van Stichting Charity Hands is het uitdragen van landbouwprincipes van Foundations for Farming aan kleine boeren. Zo leren boeren hun grond te verbeteren, waarmee 3 tot 4 keer grotere oogsten krijgen met gebruik van minder tot geen meststoffen. Op deze manier blijven boeren bestaan, verarmt de grond niet verder en kunnen meer mensen gevoed worden.

“De trots in de ogen van een Zimbabwaanse boer die met behulp van betere landbouwmethoden tot wel 12 keer meer oogst wist te behalen. Dat is waar we het voor doen. Het laat zien dat het mogelijk is de wereld te veranderen en dat IT hier een belangrijke rol in speelt.” Aldus Pieter Kruidenier, founder van Charity Hands.

 

Bodemanalyses op afstand met behulp van data

Om voor nog meer impact te zorgen heeft ICT Campus een samenwerking tussen Charity Hands, Agrisim en AgroCares geïnitieerd. Agrisim verzamelt en combineert wereldwijd informatie over het weer, grondsamenstelling, satellietbeelden en regionale aspecten en kan op afstand berekenen welke gewassen het best presteren op de plek waar de boer wil verbouwen. De scanners van AgroCares maken het met behulp van deze informatie mogelijk grondanalyses te doen, zonder dat een onderzoeker ter plaatse hoeft te zijn. Op deze manier kan een boer in Afrika of Midden- en Zuid-Amerika op een laagdrempelige en betaalbare manier achterhalen welke gewassen hij op zijn land het best kan verbouwen en welke voedingsstoffen de grond nodig heeft. Resultaat is een aanzienlijke vergroting in oogst en het behoud van vruchtbaar akkergebied.

Stichting Charity Hands maakte via de Tree of Life app al steeds beter inzichtelijk wat de impact is van hun inspanningen. In deze app worden bijvoorbeeld gegevens vastgelegd over locaties, oppervlakte, de gewassen, de opbrengsten en het aantal mensen dat van voedsel voorzien kan worden. Hiermee wordt onder andere inzichtelijk op welke plekken de samenwerkingspartijen al voor aanzienlijke resultaten hebben gezorgd en hoeveel (meer) monden hiermee gevoed kunnen worden. Door toevoeging van de data-inzichten van Agrisim en de bodemanalyses via de scanners van AgroCares is via de app daarnaast de juiste teeltinformatie voorhanden voor boeren. Samen versnellen de partijen de impact die zij hebben dan ook enorm.

"Agrisim en Charity Hands hebben de handen ineen geslagen omdat beiden tot doel hebben om de kleine noodlijdende boeren tegen minimale kosten te helpen.” Aldus Ronald de Bruijn, directeur Agrisim.


ICT Campus draagt bij aan voedselzekerheid

Met deze crossover dragen we als ICT Campus bij aan de wereldwijde uitdagingen die er liggen op het gebied van voedselzekerheid. De uitdagingen die we als maatschappij hebben zijn complex en vragen een integrale aanpak. Daarbij geloven wij erin dat je technologie in actie kunt zetten voor plant, dier, voedsel en leefomgeving. Wanneer landen en programma’s samen optrekken, kan technologie de meer dan 500 miljoen allerarmsten helpen. ICT ondersteunt en verbindt.

Vanuit ICT Campus maken wij ons sterk voor de inzet van technologie op het domein van agro, food en milieu en we helpen met de vertaling van vraagstukken en het vinden van partners en oplossingen. Heb jij ook een vraagstuk, wil je graag meer weten over dit verhaal of wil je op een andere wijze betrokken raken, neem dan hier contact met ons op.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

ICT Campus, Regio Food Valley

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven