Publicatiedatum: 18-11-2020

LTO: Krachtig groen onderwijs, dat hebben we hard nodig

Een fusie en een voorgenomen fusie in groen onderwijsland dit jaar. De besturen van Aeres en Nordwin fuseerden vlak voor de zomer. De besturenfusie tussen Wellant, Helicon en Citaverde gaat op 1 januari a.s. van start. Hoe kijkt LTO (Land- en Tuinbouworganisatie) aan tegen deze fusies in het groene onderwijs?

Tekst: Kirsten van Valkenburg
Foto's Eljee Bergwerff & LTO

Groenpact sprak met Brenda Timmerman van LTO-Noord en met Wim Bens van ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie). Samen met LLTB in Limburg vormen deze organisaties de landelijke LTO. LTO is de ondernemers- en werkgeversorganisatie voor boeren en tuinders, ruim 35.000 agrarische ondernemers zijn lid.

Brenda Timmerman is regiobestuurder bij LTO Noord, dat de boeren vertegenwoordigt in Friesland, Groningen en Drenthe. Ze heeft onder andere onderwijs in haar portefeuille. “We zien dat het aantal studenten afneemt, daar moet je als organisatie op inspelen. Op deze manier blijf je krachtig en kunnen de scholen onderwijs van een goed niveau blijven bieden. Daar zijn wij als LTO natuurlijk alleen maar blij mee,” aldus Brenda.

"We zien gelukkig nog steeds mensen met een groene achtergrond in de raden van toezicht, bij de colleges van bestuur en bij de directeuren"

Wim Bens is voorzitter van ZLTO, waarmee hij de boeren en tuinders vertegenwoordigt uit Zeeland, Noord-Brabant en het zuidelijke deel van Gelderland. Hij is vice-voorzitter van de landelijke LTO. “We hebben het onderwijs op alle niveaus heel hard nodig.”

Onderwijs nodig om te schakelen

Wim: “Als ondernemer moet je continu geschoold worden. Daar mogen de boeren en tuinders trouwens nog wel wat actiever in worden. Er komen continu veranderingen op ons af, dat gaat maar door. De boeren en tuinders die aanpassen en meegaan met veranderingen, die blijven over. Hoe ze zich aanpassen en hoe ze meegaan, dat verschilt per ondernemer. Maar dat je moet veranderen, dat staat voor mij vast. En daar hebben we het onderwijs bij nodig, om op tijd te schakelen.”

Zowel Brenda als Wim verwachten dat de scholen door de fusie meer capaciteit kunnen inzetten op innovatie en kwaliteit van het onderwijs. “Door een grotere organisatie is er meer kennis in huis, waardoor je meer kwaliteit biedt aan je studenten,” zegt Brenda. Wim voegt daaraan toe: “De scholen blijven door innovatie ook aantrekkelijk voor het bedrijfsleven. Belangrijk, want daar leiden ze tenslotte voor op.”

Op de brommer naar school

Beiden vinden het belangrijk dat de vestigingen bereikbaar blijven voor leerlingen en studenten. Brenda: “De leerling wil op brommerafstand van de school wonen.“  Wim erkent dat en voegt toe: “Zorg voor regionale inbedding. Zo houd je studenten en ouders betrokken, maar ook je lokale bedrijfsleven. Dat is zo essentieel.” Door de schaalvergroting verwachten beiden dat de scholen meer diversiteit aan opleidingen gaan bieden. “En dat is wat studenten tegenwoordig ook verwachten,” zegt Wim, om zich vervolgens af te vragen: “Is er altijd markt voor alle opleidingen? We snappen dat de organisaties ook kijken naar haalbaarheid.”

"Meer inzetten op innovatie en kwaliteit van het onderwijs"

Groen en grijs samen?

Brenda neemt zelfs al een kijkje in de toekomst: “Misschien moet je gaan verkennen of groen en grijs onderwijs gaan samenwerken. Er zijn nu vaak kleine klassen en kleine opleidingen in het groene onderwijs, zo’n kostenplaatje is op de lange duur niet vol te houden.” Ze voegt direct toe: “Ik snap dat dit een knuppel in het hoenderhok is. Maar je moet je ogen niet sluiten voor de krimp.” Brenda ziet in de techniek een gemeenschappelijkheid tussen groen en grijs onderwijs. “In het donkergroene onderwijs zoals veehouderij-, akkerbouw-  en tuinbouwopleidingen zit veel techniek. Van oudsher zit techniek bij het grijze onderwijs. Is dat niet een start voor zo’n samenwerking?” vraagt ze zich af.   

Contacten zijn goed

Van oudsher zijn de banden tussen LTO en het groene onderwijs warm. Brenda en Wim zijn er van overtuigd dat de contacten binnen de grotere schoolorganisaties ook stevig overeind blijven. Brenda: “Er is op de scholen duidelijk aandacht voor contact met onze sector. Zo hebben we als regiobestuur twee keer per jaar een overleg met de groene scholen. We stellen gezamenlijk de agenda vast. Daarna kijken de scholen wie er, op basis van de agenda, het beste vanuit hun organisatie kan aansluiten bij dat overleg. Dat kan een teamleider, locatiedirecteur of het college van bestuur zijn. De meest uiteenlopende onderwerpen komen voorbij, de rode draad is altijd de kracht van het onderwijs. We brengen onze kennis en kijk op de sector in. En onze contacten, want we hebben een enorme achterban.”

Blijven voeden

Wim: “Het is belangrijk dat in alle geledingen van de schoolorganisatie mensen zitten die snappen wat boeren en tuinders willen. En dat begint al hoog in de organisatie. We zien gelukkig nog steeds mensen met een groene achtergrond in de raden van toezicht, bij de colleges van bestuur en bij de directeuren. Dat moet verankerd blijven in de structuur van je organisatie.” Volgens Wim is het belangrijk dat de LTO de scholen blijft voeden. “Er zijn veel verbindingen tussen LTO en de scholen. Zo zitten wij als ZLTO in het gebouw van HAS Hogeschool. Om de hoek zit Helicon. Er zijn formele en informele ontmoetingen. We staan open voor die ontmoeting, om van elkaar te leren.”

 Meer fusienieuws

Na het interview was er is nog meer fusienieuws uit het groene onderwijs te melden. Clusius College en ROC Kop van Holland gaan samen verder: de voorgenomen fusie staat gepland voor 1 januari 2022.  

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

LTO Noord
ZLTO

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven