Publicatiedatum:

Tekst: Mirjam Kuggeleijn
Foto's: Michiel Elenads & Christiaan Loef

Er was een afwisselend programma samengesteld, dat de minister via Groenpact naar ondernemende studenten, de ondertekening van de Green Deal Natuurinclusieve Landbouw Groen Onderwijs en het grote podium met de winnaars van de Impactprijs voerde.

Interactieve kennismaking met Groenpact

De minister werd na binnenkomst opgewacht door het regieteam van Groenpact en het Groenpact jongerenplatform. In een gesprek in kleine kring werd gewisseld van rol. Zo droeg Lianne de Bie vanuit het Groenpact Jongerenplatform de pet van de minister van LNV, Andre Hoogendijk vanuit het bedrijfsleven die van onderwijs, onderwijsbestuurder Bastiaan Pellikaan stond voor het bedrijfsleven en minister Staghouwer deed de pet op van de jongeren. Door in de rol van de ander te kruipen werd de verbondenheid tussen deze vier zichtbaar.

De hoofdboodschap: samen komen tot het aantrekkelijker maken van leren en werken in het groene domein, waar groene ondernemers bijdragen aan oplossingen en passie voor groen leidt tot (her)waardering. Minister Staghouwer: “Ik hoop dat het groene onderwijs jongeren kan opleiden die groot durven te denken. Want de landbouw is allang niet meer één kunstje. Er zijn zoveel ontwikkelingen gaande.”

Uiteraard kon de minister niet weggaan zonder een passend cadeau vanuit het Groenpact Jongerenplatform. Namelijk een plantenpot met ‘vergeet-me-nietjes’ opdat de toekomstige generatie niet wordt vergeten. Dat gaat zeker niet gebeuren, de minister nodigde het jongerenplatform uit om mee te praten over de thema’s die gaan over hun toekomst.

Ondernemende studenten Inholland

Na deze kennismaking liet Hogeschool Inholland zien wat ze in huis hebben. Minister Staghouwer ging in gesprek over ondernemende studenten met Inholland collegevoorzitter Bart Combee, Fabian van der Horst, Food-teamleider Zeger Stinis en Willemijn ten Hoor, food-alumnus én inmiddels zelfstandig ondernemer/directeur van SaucijsUNIQ. Willemijn vertelde over de uitdagingen in haar project. Ze kreeg tips van de minister en van Bart. Minister Staghouwer: “Ondernemers in de land- en tuinbouw hebben altijd gepionierd. Zij stonden aan de wieg van een sector die nu in de hele wereld hoge ogen gooit. En innovatieve en creatieve ondernemers zoals deze studenten maken nu de grote systeemomslag die we ons hebben voorgenomen mede waar.”

Wervelend event

Daarna werd minister Staghouwer verwacht op het grote podium van de prijsuitreiking ‘De toekomstbestendige stad’. De aanwezige genomineerde projecten voor de Impactprijs Groen Onderwijs stonden centraal. Aan de hand van drie thema’s: klimaatadaptatie, voedseltransitie en biodiversiteit verzorgden lectoren, practoren, de Gebroeders Groen en de genomineerde studenten een inspirerend programma. Dit werd gepresenteerd door twee studenten van Inholland: Ishan Baidjoe en Dafne Versantvoort.

Green Deal Natuurinclusieve Landbouw Groen Onderwijs

Voor meer biodiversiteit is natuurinclusieve landbouw onontbeerlijk. Daar gaat de Green Deal NIL GO aan bijdragen. Deze concentreert zich op het onderwijs over voedselproductie en landschapsbeheer, dat gaat over het verbeteren en versterken van de kwaliteit van de bodem, de atmosfeer, het water en biodiversiteit. Het programma gaat de tweede fase in en daar werd bij stil gestaan met een officiële ondertekening. Eerder al zetten alle onderwijsbestuurders en de andere partners hun handtekening. Minister Staghouwer zette de laatste voor publiek.

Staghouwer: “Deze Green Deal is een baken van kracht door samenwerking. Samenwerking waar de hele onderwijskolom, de overheid en praktijkmensen aan meedoen. Zo goed,  dat er een landelijk dekkend netwerk van demoleerbedrijven komt. Hoe mooi is het als je zo onderwijs kan krijgen. En het werkt ook. Ik hoop dat het onderwijs dé plek is en blijft waar studenten de allernieuwste kennis op kunnen doen. Waar ze kunnen ontdekken wat groen of natuurinclusief ondernemerschap kan zijn, wat daar allemaal onder kan vallen, hoeveel kanten je met een groene opleiding op kunt.”

Blije winnaars Impactprijs

Daarna was dan toch eindelijk het moment aangebroken waarvoor de
genomineerde leerlingen en studenten waren gekomen: het bekendmaken van de winnaars. Aan minister Staghouwer deze eer, nadat juryleden Lianne de Bie en Martin Scholten vertelden wat de jury zo goed vond aan deze projecten. Minister Staghouwer: “Deze winnaars zijn vanaf nu  ook een beetje een rolmodel. Voor hun medestudenten, maar zeker ook voor onze sector, die nu over de volle breedte bezig is met een duurzame omslag. Tot slot wil ik graag nog het volgende zeggen. De land- en tuinbouw zorgt ervoor dat mensen iedere dag kunnen beschikken over gezond, goed en voldoende voedsel. Dat is ook de basis voor vrede en veiligheid. Beide worden vaak te vanzelfsprekend gevonden. Toch maakt dit alle verschil in het werk dat de studenten die vandaag op school zitten gaan doen.”

>> Bekijk alle winnaars van de Impactprijs Groen Onderwijs 2021

>> Bekijk alle foto's

 >> Het event is live gestreamd. Kijk het hier terug:

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven