Publicatiedatum: 27-05-2021

Tekst: Kirsten van Valkenburg
Foto’s: Joost van Dijk & Raymond Landegent

Drie studenten van Van Hall gaan in twee Arnhemse wijken aan de slag om samen met bewoners zoveel mogelijk tegels eruit te wippen en te vervangen voor groen. Samen met de gemeente, verschillende organisaties en bewoners gaan zij particuliere tuinen ontharden en vergroenen. Dit project is een eerste aanzet voor een integrale aanpak waarbij bewoners betrokken worden bij het ‘vergroenen’ van de stad. 

Eva Braaksma is art director en medeoprichter bij het activatiebureau Frank Lee. Dat is een bureau dat met acties mensen aan het denken zet over maatschappelijke onderwerpen. Eva is één van de bedenkers van het NK tegelwippen. Zij vertelt ons alles over dit unieke Nederlands Kampioenschap.

Eva, hoeveel tegels heb je zelf al gewipt?

“Ik ben aan de slag gegaan in de tuin van een vriendin. Samen hebben we 80 tegels gewipt en op die plek bloemen en struiken geplant. En natuurlijk hebben we de gewipte tegels doorgegeven op de site nk-tegelwippen.nl Op het totaal aantal tegels bij het NK zijn het niet veel tegels, maar zoals wij zeggen: ‘Wippen is belangrijker dan winnen.’ Al zijn er natuurlijk ook prijzen te verdelen, zoals het hoort bij een NK. Iedere maand is er een Wipper van de Maand. En de gemeente die op 30 september de meeste tegels per 1000 inwoners heeft gewipt krijgt de Gouden Tegel.”

Maar het gaat natuurlijk om iets anders: de vergroening van Nederland.

“Klopt, de grootste winst is dat we met z’n allen Nederland weer groener maken. We zien steeds meer versteende tuinen en pleinen, maar ook winkelstraten en schoolpleinen. Dat is zó zonde. Groen brengt zoveel meer dan stenen. Flora en fauna kan geen kant op als overal tegels liggen. En het is juist hard nodig dat er weer meer ruimte komt voor plant en dier. Daarnaast zijn versteende tuinen ook slecht voor de afwatering. Dat probleem wordt almaar groter: het regent steeds vaker steeds harder. Veel tegels in een tuin geeft ook veel hitte. Bomen, struiken en planten geven verkoeling door de verdamping via hun bladeren.”

Waarom kiezen jullie voor een NK tegelwippen in de strijd tegen versteende oppervlakken?

“Er zijn natuurlijk allerlei initiatieven, wij kiezen voor de ludieke benadering met dit NK. We hebben contact met bijvoorbeeld operatie Steenbreek. Zij hebben de kennis, wij willen mensen ‘aan’ zetten met het competitieve element. Daarmee vullen we elkaar aan. Alle initiatieven dragen uiteindelijk bij aan het zelfde einddoel: Nederland groener maken.”

Hoe is de opzet van het NK?

“Vorig jaar zijn we gestart met onderlinge wedstrijd tussen Amsterdam en Rotterdam: welke stad kon de meeste tegels wippen?  We merkten dat dit heel goed werkte, er werden steeds meer tegels gewipt om de ander maar voor te blijven. Wat misschien hielp is dat er vorig jaar geen wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord waren. De eeuwige strijd tussen Rotterdam en Amsterdam werd nu via het tegelwipkampioenschap gevoerd. Dat smaakte naar meer!”

Dus dit jaar hebben jullie het grootser aangepakt?

“Jazeker, er doen nu bijna 80 gemeenten mee. We zien dat het heel goed werkt om gemeenten te betrekken. Wethouders van deelnemende gemeenten zijn het gezicht van het NK. Dat geeft soms grappige effecten. Zij worden nu tijdens een vergadering aangesproken dat er weer zoveel tegels zijn gewipt. We hebben ook derby’s tussen buursteden, denk aan Arnhem en Nijmegen, Groningen en Leeuwarden en Breda en Tilburg. En natuurlijk doen Rotterdam en Amsterdam dit jaar ook weer mee. Maar je hoeft niet per se in één van de deelnemende gemeenten te wonen om mee te doen. Iedereen kan zijn of haar gewipte tegels doorgeven op onze site. Graag zelfs, want iedere gewipte tegel motiveert anderen om ook aan de slag te gaan om de leefomgeving groener te maken.”

Welke rol kan het groene onderwijs volgens jou spelen bij de vergroening van Nederland?

“Het is belangrijk om de problematiek rondom verstening te bespreken in alle opleidingen. Geef er aandacht aan in je lesprogramma. En speciaal voor de opleiding tot hovenier: zorg dat de studenten weten welke mogelijkheden er zijn voor zoveel mogelijk vergroening in bestrating. Een hele eenvoudige oplossing die je als hovenier kunt aandragen is het iets verder uit elkaar leggen van tegels. En ga het gesprek aan met de klant die graag een versteende tuin wil. Leg uit wat de voordelen van een groene tuin zijn en dat dit ook onderhoudsvriendelijk kan. Dat vereist goede communicatievaardigheden: hoe maak ik op een klantvriendelijke manier duidelijk dat er meer opties zijn dan een tuin helemaal bestraten? Dus wat mij betreft is communicatie een belangrijk onderdeel van de opleiding.”

 

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven