Publicatiedatum:

Genomineerd in de categorie MBO

De bonen worden onder meer geteeld op het Suikerterrein in Groningen, ook een leeromgeving voor de studenten van Terra. Ze stonden er met hun neus bovenop toen de bonen werden geoogst en gedroogd.

Duurzaam gewas

De veldboon heeft tal van voordelen. Ze bevatten een grote hoeveelheid (ruim 27%) plantaardig eiwitten. En de veldbonen houden in de wortels de stikstof vast, hierdoor komt dit niet in de grond terecht. Door de verbouw van de veldbonen verbetert de bodem en de biodiversiteit.

Veldbonen

Eiwittransitie

Als mensen meer veldbonen eten, krijgen ze plantaardige eiwitten binnen en hoeven ze hun eiwitten niet meer te halen uit dierlijke producten. Hierdoor zijn er minder dieren nodig en zal de CO2 uitstoot verminderen.

Goed doel

Veel veldbonen worden nu nog gebruikt voor de veehouderij. Dat is zonde, want veel van deze bonen kun je ook gebruiken voor humane voeding. De studenten kregen de opdracht van de Stichting Toentje om hier een lekker eindproduct van te maken. Deze zorgde er voor dat de producten bij de Voedselbank terecht komen.

Pizza bakken 

Het resultaat: een glutenvrije pasta, pizzabodem en een dipsaus. De studenten hebben goed gekeken naar de verschillende doelgroepen voor de producten, deze zijn heel goed toepasbaar!

 

Samenwerkende partijen:

  • Stichting Toentje
  • De voedselbank
  • Terra Groningen

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven