Publicatiedatum: 29-11-2023

Dit artikel verscheen eerder in: Maatschappelijke kansen benutten met Kennis op Maat

Loes Knotter van het Platform Hernieuwbare Brandstoffen, de club van producenten van hernieuwbare brandstoffen, werkt er hard aan om alle barrières die in de weg staan te slechten. “Eén van die barrières is gebrek aan kennis,” zegt ze: “En dan bedoel ik niet wetenschappelijke kennis want hoe je efficiënt groene brandstof kunt maken uit bijvoorbeeld reststromen uit de agrifoodsector is grotendeels wel bekend. De bottleneck zit in de kennis die aanwezig is bij de werknemers in de sector. In het curriculum van hbo- en mbo-opleidingen is wat ons betreft te weinig aandacht voor hernieuwbare brandstoffen, met als gevolg dat er te weinig studenten geïnteresseerd zijn in deze sector en werkgevers veel aandacht moeten besteden aan het kennisniveau van nieuwe medewerkers.”

Video's

“Om dat te ondervangen hebben we in een Kennis op Maat-project negen korte video’s ontwikkeld voor het onderwijs, vertelt Knotter: “In de video’s vertalen we wetenschappelijke kennis naar een begrijpelijk niveau. We gaan in op onderwerpen als sourcing, productiemethodes, welke geavanceerde vloeibare brandstoffen er zijn, wat fermentatie en pyrolyse inhouden en wat de gevolgen zijn voor logistiek, wegtransport, scheepvaart en luchtvaart.”

Om in 2050 een klimaat neutrale en circulaire economie te realiseren is een omschakeling nodig naar groene grondstoffen voor chemie, materialen en brandstoffen. In al deze ketens moeten de huidige gebruikte fossiele grondstoffen worden vervangen. Om de mogelijkheden en kansen van hernieuwbare brandstoffen te laten zien aan ondernemers en studenten zijn korte kennisclips ontwikkeld.

Bekijk ze hier

Curriculum omzeilen

De video’s kunnen redelijk gemakkelijk ingebracht worden in het bestaande curriculum van opleidingen. Knotter: “Een nieuw vak introduceren is een tijdrovend proces, maar deze video’s kunnen heel goed gebruikt worden in de vrije opdrachten voor studenten en bij bestaande vakken. Op die manier komen studenten toch in aanraking met hernieuwbare brandstoffen, kunnen we het kennisniveau verhogen en komen de carrièremogelijkheden voor het voetlicht”.

Breed beschikbaar

Omdat de video’s samen met verschillende hbo-instellingen zijn ontwikkeld, is de kans dat de video’s op de plank blijven liggen erg klein. Loes Knotter: “De instellingen weten natuurlijk precies op welke manier ze studenten iets kunnen leren. Omdat de video’s vrij toegankelijk ontsloten zijn via Groen Kennisnet en beschikbaar in Nederlands en Engels, kunnen alle instellingen gebruik maken van ons werk.”

Bedrijven gebruiken video’s ook

Ook buiten de instellingen zijn de video’s zeer bruikbaar, vertelt ze: “Een aantal van de bij ons aangesloten bedrijven hebben meegewerkt aan de video’s. Ze zetten ze in om nieuwe medewerkers op een goede en efficiënte manier wegwijs te maken in de wereld van hernieuwbare brandstoffen. De eerste ervaringen lijken erg positief te zijn.”

 

Het project wordt uitgevoerd door Platform Duurzame Biobrandstoffen, Avans Hogeschool, Hanze Hogeschool Groningen, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Wageningen University & Research.

Lees meer

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Topsector Agri & Food

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven