Publicatiedatum: 25-03-2023

Genomineerd in de categorie hbo

Aeres Hogeschool Almere

Bovendien verbranden de boeren de gewasresten ieder jaar na de oogst. Dat is praktisch en is snel gedaan, maar het vervuilt de lucht in de regio enorm. Een Pakistaanse student van Aeres Almere onderzocht hoe de landbouwresten gebruikt kunnen worden voor iets waardevols, zodat verbranden niet meer de meest aantrekkelijke optie is.

Organisch afval en wormen

De student onderzocht verschillende methoden, zoals het gezamenlijk verzamelen van restanten en het gebruik voor het opwekken van groene energie. Het landbouwafval van de boeren is organisch en kan dus ook afgebroken worden door de natuur. De meest kansrijke methode bleek die met behulp van vermicompost, beter bekend als wormenpoep. Door wormen in te zetten voor het compostproces, kunnen de resten gebruikt worden als organische meststof. Dat is niet alleen goed voor het milieu, het verbetert ook de kwaliteit van de bodem en draagt zelfs bij aan duurzame landbouw.

Cultuuromslag

De student voorzag ook obstakels. Zo zijn de Pakistaanse boeren bijvoorbeeld nog onbekend met deze methoden en is er tijd, motivatie en geld nodig voor deze verandering. De student liet met een klein experiment zien wat het effect is op planten die groeien op vermicompost, en wat het kan betekenen voor de Pakistaanse agrosector. Door de boeren te informeren over de voordelen van vermicompost en door ze te laten zien hoe makkelijk het toe te passen is, kunnen ze de groene sector en het milieu sterk verbeteren.

Voor deze start-up is samengewerkt met:

  • Stadswormerij
  • Polderworm

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Groenpact Impactprijs

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven