Publicatiedatum: 5-11-2020

De veranderingen op de arbeidsmarkt gaan snel en hebben niet alleen gevolgen voor de context en de inhoud van beroepen, maar ook voor het aantal beroepsbeoefenaars en voor nieuwe functies.

Het SBB-trendrapport bevat een schat aan informatie over trends en ontwikkelingen (demografische, economische, sociaal-culturele, technologische, ecologische en politiek-juridische) in het groene domein. Relevant en onmisbaar voor iedereen die bezig is met onderwijs en arbeidsmarkt in de groene sector. Onderstaand een greep uit de informatie die je aantreft in het rapport.

Groen
Precisielandbouw, biedt volop kansen voor loonwerkers. Maar het vraagt ook andere competenties van de loonwerker en een andere relatie met de opdrachtgever: het adviseren en meedenken met de opdrachtgever wordt belangrijker.

Wat zijn de gevolgen van de groeiende interesse van consumenten naar de herkomst van voedsel, biologisch eten en groen in het algemeen? Wat betekent het gebruik van meer sensoren in akkerbouw, veeteelt en tuinbouw en de ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld melkrobots en precisielandbouw? Hoe verandert de functie van groen in onze fysieke omgeving, waar we wonen, werken, leven en recreëren en wat betekent dat voor plantenverkopers en bloemist? Lees hier de samenvatting over groen.

"De wereld verandert, alles is aan het verschuiven en vraagt om een nieuwe kijk op het geheel. We zitten in een transitie, dat betekent dat waarden verschuiven en dat gebroken wordt met oude normen, gewoonten en overtuigingen. Groen staat meer in de belangstelling door de groeiende aandacht voor milieu, gezondheid en klimaatverandering. De rol van planten en bloemen wordt belangrijker. Groen dient niet langer alleen maar als decoratie, ook de functie van groen wordt belangrijk. Mensen gaan groen anders gebruiken, denk bijvoorbeeld aan planten als luchtzuiveraars.”

 Aafje Nijman – Bureau Nijman + van Haaster

Voeding
Met behulp van data technologie is de traceerbaarheid van producten voor de gehele keten naar 100 procent te krijgen. Het type werk verschuift. Door de inzet van zelflerende robotsystemen maken de productiemedewerkers die voorheen het ‘handwerk’ deden plaats voor operators die de machines monitoren.

Door robotisering worden processen in de voedingsproductie complexer. Taken van werknemers veranderen en het vereiste opleidingsniveau stijgt. De behoefte aan technisch/technologisch geschoold personeel op mbo- en hbo-niveau stellen andere, sectorspecifieke kwaliteitseisen aan nieuwe werknemers.

Welke invloed hebben digitalisering, Artificial Intelligence, bewustere keuzes van consumenten, de groeiende wereldbevolking? Lees hier de samenvatting over voeding.

In de productie-industrie, slachterijen en vleesverwerkers zijn veel werkzaamheden vervangen door robotisering, dat was voorheen veelal ongeschoolde arbeid. Dat is allemaal High Tech business geworden, waarbij nieuwe werkzaamheden zijn ontstaan waar mensen voor nodig zijn met een beroepsopleiding.”

 Hans de Mooij, SVO vakopleiding food

Winkelambacht
Het is voor foodmerken van belang om zich te transformeren tot digitaal bedrijf om hun klanten on- en offline nog beter te volgen en van dienst te zijn. Voor de werknemer van de toekomst is het van belang om meer analytische vaardigheden te ontwikkelen om data te kunnen interpreteren.

Welke oplossingen kunnen we bedenken om voedselverspilling tegen te gaan? De consument koopt meer online en heeft tegelijk meer aandacht voor local for local. Welke competenties vraagt dit? Hoe vertel je een goed verhaal achter je product om onderscheidend te zijn? Hoe speel je in op veranderende behoeften als de overgang naar meer plantaardige eiwitten, hybride vlees en kweekvlees? Lees hier de samenvatting over winkelambacht.

“Een bakker moet weten wie zijn klanten zijn en welke klantengroep hij wil bedienen. Als er veel jonge gezinnen in de wijk wonen en een bakker heeft alleen oudere klanten, dan moet hij wel kunnen vertellen hoe dat komt. Indien wenselijk kan hij de bedrijfsvoering aanpassen op de gewenste klantengroep. Veel bakkers zien innovatie als het toevoegen van nieuwe producten. Ik vind het vooral sterk als je als bakker een klein en overzichtelijk assortiment hebt waarbij alle producten goed onderscheidend van elkaar zijn en je per seizoen varieert. Het is voor de klant veel fijner kiezen en voor de productie efficiënter.”

 Tamara Hoogerwaard – Bakery Institute

SBB verzamelt continue nieuwe signalen van trends
Met een online community wil SBB ervoor zorgen dat het trendonderzoek geen momentopname is maar een dynamisch proces, waarbij signalen over trends en nieuwe ontwikkelingen continu verzameld en met elkaar gedeeld worden. Wil je meer weten over of lid worden van de ‘Deel je kennis community’? Mail dan naar deeljekennis@s-bb.nl. Ieder anderhalf jaar vernieuwd SBB de trendrapportage op basis van de nieuwe signalen en trendrapportages die zijn verzameld.

Verder lezen op GroenPact

(Bron foto: Shutterstock)

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

SBB
Nijman + van Haaster
SVO vakopleiding food
Bakery Institute

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven