Publicatiedatum: 5-04-2024

Yuverta Ottoland

Genomineerd in de categorie: VMBO

Stromest, Drijfmest, germenteerde mest

Er zijn verschillende maatregelen die getroffen kunnen worden om natuur en landbouw op elkaar af te stemmen. Op proefpercelen van 6 boeren in de Alblasserwaard zijn mestsoorten vergeleken. De leerlingen hebben gemeten welke mestsoort de hoeveelheid regenwormen en regenwormensoorten positief beïnvloedt. Die zaken bevorderen namelijk de bodemkwaliteit.

Wormentellingen

De gegevens van het onderzoek worden samen met een docentonderzoeker van het Practoraat geanalyseerd. Daarna wordt er gerapporteerd aan de provincie Zuid-Holland.

Vaste mest op de bodem

De verwachting is dat het bodemleven positief beïnvloed wordt door de toevoeging van vaste mest op de bodem. Bestaande stallen kunnen dan omgebouwd worden van stallen met drijfmestinrichting naar stallen met stapelbare stromest. Zo draagt het onderzoek van de leerlingen hopelijk bij aan de bedrijfsvoering van boeren en de verbetering van het bodemleven.

Bij dit project is samengewerkt met:

  • Veehouder A.N. Koorevaar, Brandwijk
  • Veehouder A. Huyzer, Nieuw Lekkerland
  • Veehouder A. v/d Berg, Bleskensgraaf
  • Veehouder M. Verhoef, Brandwijk

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Groenpact Impactprijs

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven