Veel bedrijven willen hun producten groener en duurzamer maken, maar missen de kennis, apparatuur of tijd om nieuwe producten te ontwikkelen en te testen in toepassingen. Door meerdere partijen, mbo– en hbo-studenten in een applicatiecentrum bij elkaar te brengen, vind meer gericht onderzoek en ontwikkelwerk plaats.

Studenten enthousiasmeren

Een biobased economy is op zich niet iets heel nieuws. De papier- en kartonindustrie doet dit bijvoorbeeld al eeuwen en ook aardappelmeel wordt al lang op grote schaal industrieel gebruikt.

Bijvoorbeeld bij Millvision uit Raamsdonksveer. Dit is een ontwikkelbedrijf dat vanaf 2000 werkte voor de papier- en kartonindustrie. Leon Joore, directeur van Millvision werkt graag mee aan het enthousiasmeren en opleiden van studenten in de richting van de circulaire economie. “De jonge denkende & doener studenten kunnen bij ons op verkenning gaan en hun hart volgen binnen het domein van de circulaire biobased economie. Wij laten ze kennismaken met andere werkdisciplines en professionals in een innovatieve omgeving. Het blijkt dat sommigen dan kiezen voor een meer productie of juist innovatie omgeving. Komt er een student die helemaal bij ons past, dan supporten we hem of haar ook richting een verdere studie of zelfs een baan. Een student en ook zijn docent houden ons, met hun frisse blik en input over ons bedrijf, ook scherp,” aldus Joore in een artikel op Regioinbedrijf.nl.

Applicatiecentrum

Maar er zijn ook nog veel producten en processen in ontwikkeling of moeten zelfs nog worden bedacht. In de verschillende applicatiecentra vinden bedrijven en studenten elkaar bij het ontwikkelen en testen van producten. De afgelopen jaren zijn het KLAC (Kleuren Applicatie Centrum), NAC (Natuurvezel Applicatie Centrum) BAC (Biopolymeren Applicatie Centrum, waarin Avans Hogeschool meer in betrokken is) en nu ook het KATC (Kunststoffen Applicatie & Training Centrum) opgericht. De rol van het CIV is om diverse bedrijven in contact te brengen met het onderwijs en het applicatiecentrum.

Diverse disciplines

Plantenvezels kunnen kunststoffen vergroenen, verbeteren, lichter maken en zijn in een goede combinatie ook net zo sterk als traditioneel kunststof. Bij het Prinsentuin College in Breda worden in de proeftuin diverse planten geteeld onder verschillende omstandigheden. Zo kan gekeken worden onder welke groeiomstandigheid de plant de beste resultaten geeft. Bij de Laboratoriumopleiding van het Radius College onderzoeken ze de eigenschappen van de planten. De studenten leren hierdoor dat verschillende disciplines moeten samenwerken om het beste resultaat te krijgen.

Bron artikel: Regioinbedrijf.nl

(Bron foto: Shutterstock)

Ben je
geïnspireerd?

GroenPact gaat graag voor je op zoek. Via dit formulier kun je eenvoudig aangeven waarnaar je zoekt. Een van onze medewerkers zal contact met je opnemen om jouw zoekopdracht te bespreken.

*Verplichte velden

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Millvision

Ben je
geïnspireerd?

GroenPact gaat graag voor je op zoek. Via dit formulier kun je eenvoudig aangeven waarnaar je zoekt. Een van onze medewerkers zal contact met je opnemen om jouw zoekopdracht te bespreken.

*Verplichte velden

Terug naar boven