Publicatiedatum: 20-04-2020

Tekst: Gerrit Strijbis

De bomen staan in knop! Shawls en handschoenen gaan deze zomer in quarantaine, want het is lente. Een uitstekend moment om oude krakers als ‘de paden op, de lanen in’ uit de kast te halen en het buitenleven te omarmen. Wouter Thijs, docent Geo Media en Design van HAS Hogeschool in Den Bosch, dacht hetzelfde en organiseerde een excursie langs de Dommel in Eindhoven. Dit kleine riviertje veranderde de afgelopen decennia van een afvalput in een stroompje waar mensen, planten en dieren van genieten. Hij wilde de veranderingen en de daaraan gekoppelde vaktechnische aanpassingen met zijn studenten delen. Het Corona-virus bepaalde anders.

Digitaal op pad

Als alternatief plaatste hij bij ieder aandachtspunt langs de rivier zijn camera op een statief voor een toelichting. Thijs: “Woorden als interessant, leuk en leerzaam bepaalden de hoofdmoot van de reacties.” Ondanks het succes ontbrak er iets: “Met deze film zien en horen we veel nuttige informatie, maar ervaringen bestaan uit meer dan horen en zien.” Daarnaast ontbrak het sociale aspect. Als voorbeeld noemt hij de interactie tussen student en docent: “Als docent zie je hun lichaamstaal niet wanneer ze de film bekijken. Je ziet dus niet of de boodschap overkomt.” Hij concludeert dat digitaal onderwijs voordelen biedt, maar gelooft toch hij dat het sociale aspect en de interactie de hoeksteen vormen van het onderwijs: “Met elkaar, door elkaar en bij elkaar creëer je toch de mooiste dingen.”

Student ervaring

Niek Bongers, student Geo Media en Design van HAS Hogeschool in Den Bosch blikt tevreden terug op de digitale wandeling. Hij geeft aan dat het virtuele uitstapje hem de kans gaf op zijn laptop onmiddellijk andere bronnen als bijvoorbeeld kaarten te raadplegen. Ook boekte hij tijdwinst. Nu was hij anderhalf uur online terwijl een dagexcursie hem ongeveer zes uur zou kosten. Wel miste hij de gezelligheid, saamhorigheid en vakinhoudelijke gesprekken met zijn medestudenten. Bovendien prefereert Niek de buitenlucht: “Films op de laptop zijn leuk en leerzaam, maar ik ben toch het liefst buiten.”

Foto: Shutterstock

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven