Publicatiedatum: 25-03-2023

Genomineerd in de categorie hbo

Aeres Hogeschool Dronten

De schaarste van water zorgt bovendien voor een hoger kostenplaatje in de agrarische sector. De oprolmachine voor druppelslangen die deze hbo-student bedacht en ontworpen heeft, draagt bij aan een oplossing.

Oprolbare druppelslangen

Landbouwbedrijven maken gebruik van waterslangen om de akkers te voorzien van druppelirrigatie. Deze slangen blijven op dit moment slechts één jaar goed doordat ze tussen de seizoenen niet goed bewaard kunnen worden. Met de speciale oprolmachine kunnen deze slangen netjes opgeborgen worden voor het volgende seizoen, waardoor ze zeker twee, misschien wel drie jaar meegaan. De machine is een interessante investering voor akkerbouwers en vermindert tegelijkertijd de afvalberg.

Verder onderzoek

De oprolmachine is getest en laat zien dat de waterslangen zonder beschadigingen en netjes strak worden opgerold. Het systeem dat wordt gebruikt, werkt uitstekend. De machine zelf heeft nog wat aanpassingen nodig voordat boeren het apparaat kunnen aanschaffen en hun druppelirrigatieslangen veilig kunnen opbergen.

Dit is een start-up. De student heeft de oprolmachine zelf geproduceerd.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Groenpact Impactprijs

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven