Publicatiedatum: 20-04-2022

Tekst: Kirsten van Valkenburg
Foto's: Karin Jonkers

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Magazine H@P, nr.2, van het Praktijkcluster Food van CIV Groen

Een online event waar aan het begin evenveel kijkers zijn als aan het eind? “Zelfs door een scherm heen was de energie te voelen.” Laura Polder is projectleider bij FICA (Food Innovation Community Amsterdam). Ze begint te glimmen als ze vertelt over het afgelopen Winter Event, dat noodgedwongen online plaatsvond.

Tijdens het Winter Event presenteerden diverse studentgroepen hun innovatie. “Het enthousiasme spatte er van af!” memoreert Laura. “Voedseltransitie leeft enorm bij jongeren, zij willen de foodwereld veranderen.” Laura Polder

Prikkelen en daarna laten gaan

Laura werkt sinds kort bij FICA en kijkt met een frisse blik naar de foodwereld. “Ik zie allemaal mensen die zó bezig zijn met de wereld van morgen.” Ook Marcel Derksen is projectleider bij FICA. “Ik sta het liefst midden tussen de jongeren. Ik stel ze prikkelende vragen en laat ze dan gaan. En moet je kijken wat dat oplevert!”

Hij vervolgt enthousiast: “Zo ontwikkelde een groep studenten chitroen. Een zoet, smeerbaar broodbeleg met nutriscore A door citroen te combineren met chiazaad.” Het project kreeg een vervolg als start-up SANO die het broodbeleg nu ontwikkelt in meerdere smaken.


Marcel Derksen

Innovatie, talent en kennis

Partners van FICA zijn de mbo-instellingen Yuverta en Clusius College en hogescholen Inholland, Van Hall Larenstein en HAS Hogeschool. Bijna 30 Noord-Hollandse foodbedrijven zijn aangesloten.

Het draait bij FICA om innovatie, talentontwikkeling en kennisuitwisseling. Dit alles is bijvoorbeeld terug te zien bij docentstages. “We stellen ze prikkelende vragen, zodat de docent zich bewust wordt van zijn talenten en kennis”, vertelt Marcel. Daarna zorgt FICA voor het contact met passende bedrijven.

Marcel legt verder uit: “Voor studenten hebben we verschillende projecten. Binnen die projecten stimuleren we dat onderwijs en bedrijfsleven steeds meer afstemmen op de ontwikkelbehoefte van jongeren. Ze hebben vaak de talenten al, maar ze moeten zich daar nog bewust van worden. Wij gooien ze graag in het diepe en dan zie je dat studenten hun talenten gaan inzetten.”

Living lab

NMK Esbaco één van de aangesloten foodbedrijven. Kenmerkend voor het bedrijf is dat zij ideeën en potentie van jongeren voorop zetten. Volgens Hans Huibers van NMK Esbaco* helpt FICA daar enorm bij. “FICA is een living lab, met de nadruk op living. Er vinden allerlei experimenten, projecten en onderzoeken plaats, door allerlei mensen en in verschillende samenstellingen.”

"Onderwijs en bedrijfsleven steeds meer afstemmen op de ontwikkelbehoefte van jongeren"

Desserts met eiwit uit veldbonen

Een van de studentenprojecten is Green Juniors. Daar kreeg een groep mbo- en hbo-studenten van het bedrijf Donny Craves de vraag of zij desserts konden ontwikkelen met eiwit uit veldbonen. Kern van dit project is de korte keten: eiwit uit Noord-Hollandse veldbonen en niet uit Braziliaans soja.

Veldbonen bevatten veel eiwit, maar hoe verstevig je dit eiwit zodanig dat het goed bruikbaar is? Donny Craves stelde hun lab en hun kennis beschikbaar. Het resultaat? Vier heerlijke desserts. Met Noord-Hollands eiwit.

Feike van der Lei aan het werk met studenten tijdens een practicum bij Inholland

Succesfactoren

Het succes van FICA schuilt in meerdere factoren. Er zijn korte lijnen. En bij alle partijen is er betrokkenheid en de wil om te leren. “Daarnaast staan practor Bertine Philipsen (Yuverta en Clusius mbo Alkmaar) en lector Feike van der Leij van InHolland midden tussen de studenten, docenten en bedrijven”, vertelt Marcel. “Ze pakken hun rol: ze onderzoeken en koppelen terug naar het onderwijs.”

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

FICA

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven