Publicatiedatum: 12-01-2022

Het bedrijf Urban Funghi uit Ede wilde graag het assortiment uitbreiden, maar had ook een missie: maatschappelijk verantwoord (circulair) én zo veel mogelijk lokaal produceren.

De studenten van Wageningen University gingen er mee aan de slag, ieder vanuit een andere achtergrond: een master Biobased Science, Biology en Biosystems Engineering. Ze legden contact met afvalproducenten in de omgeving en bestudeerden de nutriëntenbehoefte van paddenstoelen. Deze koppelden ze aan de afvalstromen met het ideale voedingsprofiel. De kweek van de paddenstoelen vindt plaats op een low-tech manier, gebruikmakend van eenvoudige, energiezuinige en goedkope oplossingen. Zo maken ze lokale, goedkope en duurzame voedselproductie mogelijk.

Interactieve kaart

Ze gaven ook een advies aan Urban Funghi over welke stappen ze moesten nemen om dit proces in hun bedrijf te implementeren. Zo hebben ze een interactieve kaart gemaakt die de locaties van elke afvalproducent laat zien, samen met een korte beschrijving van hun bedrijf, afvalstroom en hoe dit nuttig kan zijn voor Urban Funghi.

Overal toepassen

De oplossing kan goed worden overgenomen in andere gebieden, niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Dit lokaliseert de voedselproductie en creëert een gezond, vers en veerkrachtig voedselsysteem, dat lokale bedrijven integreert met de gemeenschap.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Wageningen University
Impactprijs Groen Onderwijs

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven