De studenten groen Tuin en Landschap van Zone College zijn hiermee aan de slag gegaan. Zij ontdekten tal van voordelen van groene bushokjes, die ze verwerkten in het ontwerp.

Welzijn

Groen goed is voor het welzijn van de mens. Het is stress-verlagend en maakt de mens ‘gelukkig’. Een klein beetje groen al genoeg is om dit te bereiken. In Zwolle staan heel veel bushokjes, waar dagelijks veel mensen, veel jongeren, gebruik van maken.

Vergroening

De natuur rondom de bushokjes is momenteel ook ver te zoeken. Er is vaak totaal geen groen rondom de bushokjes. Meer groen is goed voor het dierlijk leven en de biodiversiteit. Ook compenseert het de uitlaatgassen van de bussen, omdat planten CO2 opnemen.

Waterproblematiek

De bushokjes worden voorzien van een waterreservoir, waardoor het water hergebruikt kan worden. De groene daken houden ook water vast. De klimaat adaptieve plantenborders zorgt ervoor dat het overtollige water wat niet gebruikt kan worden de grond in gaat, dit geeft een betere water- en bodem huishouding.

Hittestress in de stad

Steden verstenen steeds meer, waardoor de hitte in de steden veel langer blijft hangen. Dit is schadelijk voor mensen en de flora en fauna in de steden. Door een groen dak en beplanting rondom het bushokje te gaan gebruiken, wordt bijgedragen aan een oplossing voor hitte.

Groene stroom

Er wordt zelfs stroom opgewekt met het bushokje! Door bijvoorbeeld een zonnepaneel, windmolentje, waterkracht of andere manieren van groene energie. Het bushokje moet eigenlijk op zichzelf kunnen functioneren zonder waterafvoer of stroomtoevoer Een innovatieve manier werd bedacht door de studenten samen met het bedrijf Nova Innova: wortels van de beplanting rondom het bushokje geven door elektronendoek een reactie tussen het doek en de wortels en wekken zo stroom op.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Zone College
Impactprijs Groen Onderwijs

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven